ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

«Παραισθησιογόνο» το Facebook! Η υπερβολική χρήση του προκαλεί στους χρήστες ψυχωσικά επεισόδια και παραισθήσεις σύμφωνα με μελέτη


Τελ Αβίβ 
Σύγχρονο εργαλείο επικοινωνίας με φίλους, γνωστούς και αγνώστους αποτελούν οι σελίδες κοινωνικής δικτύωσης, ωστόσο σύμφωνα με ισραηλινούς επιστήμονες, η χρήση τους σε υπερβολικό βαθμό μπορεί να οδηγήσει σε ψυχωσικά επεισόδια ή ακόμα και σε… παραισθήσεις. Ο λόγος για τη νέα μελέτη ειδικών του Πανεπιστημίου του Τελ Αβίβ, από την οποία προκύπτει ότι η εμφάνιση ψυχωσικών επεισοδίων σχετίζεται με τον εθισμό στο Διαδίκτυο και παραισθήσεις που προκαλούνται από τις εικονικές σχέσεις που καλλιεργούνται μέσα από σελίδες κοινωνικής δικτύωσης όπως π.χ. το Facebook...
Μοναχική κοινωνία, υπερβολική (Δια)δικτύωση
Οι εθελοντές που εξετάστηκαν στη μελέτη, κρίνονταν από τους ερευνητές ως «μοναχικοί» ωστόσο κανείς τους δεν είχε ιστορικό ψυχωσικών επεισοδίων ή κατάχρησης ουσιών.
«Μαζί με την αύξηση της εισόδου στο Διαδίκτυο, αυξάνονται και οι ψυχοπαθολογίες που τη συνοδεύουν» αναφέρει χαρακτηριστικά ο κύριος ερευνητής δρ Ουρί Νίτσαν. «Η επικοινωνία μέσω ηλεκτρονικού υπολογιστή, π.χ. μέσω του chat στο Facebook αποτελεί ένα σημαντικό μέρος της ιστορίας αυτής».
Οι επιστήμονες εξέτασαν εις βάθος τις περιπτώσεις τριών ασθενών του δρος Νίτσαν. Εντόπισαν λοιπόν, μια άμεση σχέση ανάμεσα στα ψυχωσικά επεισόδια των ασθενών και τη διαδικτυακή επικοινωνία που διατηρούσαν μέσω του Facebook.
Και οι τρεις ασθενείς αναζητούσαν καταφύγιο από την μοναξιά που βίωναν στην πραγματική τους ζωή, μέσα από έντονες σχέσεις που ανέπτυσσαν με άτομα μέσω Διαδικτύου. Παρά το γεγονός, ότι αρχικά η ψηφιακή επαφή ξεκινούσε θετικά, στην πορεία οι ασθενείς κατέληγαν να αισθάνονται πληγωμένοι, προδομένοι και να βιώνουν συναισθήματα που σχετίζονται με την παραβίαση της ιδιωτικής τους σφαίρας. 

«Οι ασθενείς που έλαβαν μέρος στη μελέτη ήταν κυρίως μοναχικά ή ευάλωτα άτομα που μόλις είχαν βιώσει τον χαμό κάποιου αγαπημένου προσώπου ή τον χωρισμό τους από αυτό, δεν ήταν ιδιαίτερα εξοικειωμένα με την τεχνολογία και δεν είχαν ιστορικό ψυχωσικών επεισοδίων ή κατάχρησης ουσιών» εξηγεί ο δρ Νίτσαν.
«Και στις τρεις περιπτώσεις, εντοπίστηκε ένας συσχετισμός ανάμεσα στην εμφάνιση ψυχωσικών συμπτωμάτων, συμπεριλαμβανομένων των παραισθήσεων, του στρες, της σύγχυσης και της υπερβολικής χρήσης της διαδικτυακής επικοινωνίας» υπογραμμίζει ο ειδικός. «Δύο από τους ασθενείς, άρχισαν να νιώθουν ιδιαίτερα ευάλωτοι καθώς μοιράζονταν προσωπικές πληροφορίες γύρω από τη ζωή τους με τους ψηφιακούς τους φίλους, ενώ μια από αυτούς άρχισε να έχει παραισθήσεις ότι το άτομο με το οποίο επικοινωνούσε την άγγιζε μέσα από την οθόνη».
«Τα καλά νέα, είναι ότι όλοι οι ασθενείς αναζήτησαν βοήθεια από μόνοι τους και με την κατάλληλη θεραπεία κατάφεραν να “αποσυνδεθούν” από το πρόβλημά τους» καταλήγει ο δρ Νίτσαν.
Δυσαρεστημένοι στη ζωή, ευτυχισμένοι στο Facebook;
Πρόσφατη μελέτη από το Πανεπιστήμιο του Γκέτεμποργκ, στη Σουηδία, είχε δείξει ότι οι χρήστες του Facebook που δήλωναν χαμηλό εισόδημα, φτωχή μόρφωση, λιγότερο ευχαριστημένοι με τη ζωή τους, έτειναν να αφιερώνουν περισσότερο χρόνο στη δημοφιλή ιστοσελίδα.  
Συγκεκριμένα, το 85% των χρηστών έμπαιναν στο Facebook καθημερινά, με το 26% να δηλώνει ότι «δεν ένιωθε καλά» αν δεν έμπαινε συχνά στη σελίδα. Οι γυναίκες αφιέρωναν κατά μέσο όρο περί τα 81 λεπτά την ημέρα στο Facebook, ενώ ο χρόνος παραμονής των ανδρών στη σελίδα κοινωνικής δικτύωσης άγγιζε τα 64 λεπτά ημερησίως.
www.tovima.gr