ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 9 Μαΐου 2013

VIDEO - Ρομπότ συναρμολογεί έπιπλα


Όποιος έχει συναρμολογήσει έπιπλα «σε πακέτο» στο σπίτι του, ξέρει πολύ καλά ότι πρόκειται για μία εμπειρία που αρκετές φορές μπορεί να γίνει ιδιαίτερα εκνευριστική: κομμάτια που «περισσεύουν», τμήματα τα οποία δεν «δένουν» μεταξύ τους και άλλα «φαινόμενα» τα οποία έχουν ως αποτέλεσμα έντονα…νεύρα. Ωστόσο, ο Ρος Κνέπερ του ΜΙΤ ενδεχομένως να έχει να προτείνει μία ρομποτική λύση στο θέμα, χρησιμοποιώντας ρομπότ τα οποία είναι σε θέση να συνεργάζονται μεταξύ τους...
Όπως περιγράφεται σχετικά το πρόγραμμα IKEA Furniture Assembly, «με την ευρεία έννοια, σκοπός αυτού του προγράμματος είναι η αυτόνομη συναρμολόγηση επίπλων του ΙΚΕΑ μέσω της χρήσης μίας ομάδας ρομπότ.
Πολλή από τη δουλειά γίνεται από τα τέσσερα KUKA youBots μας. Μακροπρόθεσμα, το όραμα είναι τα ρομπότ να ανοίγουν τη συσκευασία, να βγάζουν τα έπιπλα και ή να ακολουθούν οδηγίες ή να εκτελούν μία σειρά βημάτων που θα έχουν αποτέλεσμα την πλήρη συναρμολόγηση του ‘κιτ’…η παρούσα εφαρμογή του συστήματος είναι το IkeaBot. Αν και τα έπιπλα του ΙΚΕΑ τις περισσότερες φορές συναρμολογούνται στο σπίτι, πολλές από τις δυνατότητες του προγράμματος ενδείκνυνται και για θέματα βιομηχανικών αυτοματισμών».


Ως «οδηγίες» για τα ρομπότ χρησιμοποιούνται αρχεία λογισμικού που μπορούν να «αναγνωστούν» από αυτά και περιγράφουν τα συσκευασμένα έπιπλα που έχουν αγοραστεί. Επί της παρούσης, τα ρομπότ μπορούν να δουλέψουν μόνο στα τραπεζάκια καφέ Lack, ωστόσο η ομάδα του ΜΙΤ σκοπεύει να διευρύνει σύντομα τη γκάμα των επίπλων τα οποία μπορούν να συναρμολογήσουν.
www.naftemporiki.gr