ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 27 Μαΐου 2013

Δίνοντας διατροφική αξία στα απόβλητα: Λειτουργικά τρόφιμα από τα απόβλητα ελαιουργείων


Σε ένα εκατομμύριο τόνους ετησίως υπολογίζονται τα υγρά απόβλητα από τα ελληνικά ελαιοτριβεία, γνωστά και ως κατσίγαρος, τα οποία μεταφέρονται σε λάκκους για να «στραγγίξουν», ώστε το στερεό υπόλειμμα που θα απομείνει να οδηγηθεί στη συνέχεια στον ΧΥΤΑ. Μια διαδικασία που επιβαρύνει τη μόλυνση του περιβάλλοντος, καθώς ο κατσίγαρος είναι τοξικός για τα φυτά. Λύση στο πρόβλημα δίνει η μέθοδος που έχει αναπτύξει ο χημικός Χάρης Γαλανάκης, με βάση την οποία ο κατσίγαρος διαχωρίζεται στα πολύτιμα συστατικά του, για να μετατραπεί σε εμπορικά αξιοποιήσιμη «πρώτη ύλη». «Από τα πιο χρήσιμα συστατικά που απομονώνονται είναι ένα μείγμα πολυφαινολών, χημικών ενώσεων που έχουν αντιοξειδωτική δράση στον ανθρώπινο οργανισμό», σημειώνει ο 32χρονος ερευνητής...
Το μείγμα αυτό μπορεί να αξιοποιηθεί για την παραγωγή βιολειτουργικών τροφίμων, όπως προϊόντων κρέατος και αναψυκτικών. Μάλιστα, στη σουηδική αγορά κυκλοφορεί ήδη μια σοκολάτα με πρόσθετο πολυφαινολών, που προέρχεται από τον κατσίγαρο. Και τα πλεονεκτήματα της τεχνικής δεν σταματούν εδώ, αφού επιπλέον είναι φθηνή και βασίζεται σε υλικά φιλικά προς το περιβάλλον.
 Η έρευνα ξεκίνησε το 2008, στο πλαίσιο του διδακτορικού που ξεκίνησε τότε ο κ. Γαλανάκης στο Πολυτεχνείο Χανίων, και συνεχίστηκε στο πανεπιστήμιο Λουντ της Σουηδίας, όπου ολοκλήρωσε τη διατριβή του. «Σήμερα, η μέθοδος έχει κατοχυρωθεί με πατέντα, ενώ, σε συνεργασία με το ινστιτούτο καινοτομιών του πανεπιστημίου, έχουμε ιδρύσει μια εταιρεία στη Σουηδία για την εμπορική εφαρμογή της», προσθέτει. Προς το παρόν, η εταιρεία παράγει περιορισμένες παρτίδες από το μείγμα πολυφαινολών, με τη διαδικασία να γίνεται κατά 50% στη χώρα μας και κατά 50% στη Σουηδία.
Το επόμενο βήμα είναι να στηθεί μια βιομηχανική γραμμή παραγωγής. «Η προβολή που είχε ο πρώτος διαγωνισμός με κάνει να αισιοδοξώ ότι η συμμετοχή μας θα βοηθήσει να βρεθούν επενδυτές ή συνεργασίες με ελληνικές βιομηχανίες τροφίμων, ώστε αυτό να γίνει στη χώρα μας», καταλήγει.
www.kathimerini.gr