ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

Κινέζοι ερευνητές δημιούργησαν υποτυπώδεις δομές που μοιάζουν με δόντια με βάση κύτταρα των ανθρώπινων ούρων (!)

Τα υποτυπώδη δόντια που δημιουργήθηκαν δεν ήταν τόσο σκληρά όσο τα κανονικά
Λονδίνο 
Ερευνητές στην Κίνα ανέπτυξαν δόντια από μια αναπάντεχη πηγή, τα ανθρώπινα… ούρα! Τα ευρήματα που δημοσιεύονται στην επιθεώρηση «Cell Regeneration» δείχνουν ότι τα ούρα μπορούν να αποτελέσουν πηγή βλαστικών κυττάρων για τη δημιουργία μικροσκοπικών δομών που μοιάζουν με υποτυπώδη δόντια. Οι ερευνητές από τα Ινστιτούτα Βιοϊατρικής και Υγείας Guangzhou στους οποίους ανήκει η νέα μελέτη ελπίζουν ότι η τεχνική τους θα μπορεί να εφαρμοστεί για την αντικατάσταση των κατεστραμμένων δοντιών κάθε ασθενούς. Ωστόσο άλλοι ειδικοί του πεδίου των βλαστικών κυττάρων προειδοποιούν ότι ο στόχος αυτός συνδέεται με πολλές προκλήσεις...
Διαφορετικές ερευνητικές ομάδες ανά τον κόσμο αναζητούν τρόπους ανάπτυξης νέων δοντιών για την αντικατάσταση εκείνων που έχουν χαθεί εξαιτίας της ηλικίας ή της κακής στοματικής υγιεινής. Τα βλαστικά κύτταρα – τα πολυδύναμα εκείνα κύτταρα του οργανισμού που μπορούν να μετατραπούν σε πλήθος διαφορετικών ιστών του – αποτελούν ένα καυτό πεδίο έρευνας του συγκεκριμένου τομέα.
Σε τρεις εβδομάδες υποτυπώδη δόντια
Οι ειδικοί στην Κίνα ξεκίνησαν από μια περίεργη πηγή βλαστικών κυττάρων, τα ούρα. Συνέλεξαν κύτταρα από ούρα τα οποία επαναπρογραμμάτισαν στο εργαστήριο ώστε να λάβουν τις ιδιότητες των βλαστικών. Στη συνέχεια ένα μείγμα των βλαστικών κυττάρων αλλά και άλλου βιολογικού υλικού εμφυτεύθηκε σε ποντίκια. Τρεις εβδομάδες αργότερα δημιουργήθηκαν υποτυπώδη δόντια. «Οι δομές περιείχαν οδοντικό πολφό, οδοντίνη, αδαμαντίνη. Ωστόσο τα δόντια που δημιουργήθηκαν δεν ήταν τόσο σκληρά όσο τα κανονικά» αναφέρουν οι επιστήμονες.
Σύμφωνα με τους ερευνητές, τα ευρήματα αυτά δεν αναμένεται να οδηγήσουν άμεσα σε εφαρμογές για τους οδοντιάτρους, μπορούν ωστόσο να ανοίξουν τον δρόμο για περαιτέρω έρευνες προς τον «τελικό στόχο της ολικής αναγέννησης των ανθρώπινων δοντιών για χρήση στην κλινική πράξη».
Οι αντιδράσεις
Ωστόσο σχολιάζοντας τα καινούργια αποτελέσματα ο καθηγητής Κρις Μέισον, ειδικός στα βλαστικά κύτταρα στο University College του Λονδίνου τόνισε ότι τα ούρα δεν φαίνεται να αποτελούν καλή «αφετηρία» για την αναγέννηση δοντιών. «Πιθανώς είναι μια από τις χειρότερες πηγές για τη δημιουργία δοντιών, εξαρχής τα κύτταρα που μπορούν να συλλεχθούν είναι λίγα αλλά και η αποτελεσματικότητα μετατροπής τους σε βλαστοκύτταρα είναι μικρή». Ο καθηγητής προειδοποίησε επίσης ότι υπάρχει κίνδυνος επιμόλυνσης των κυττάρων μέσω βακτηρίων ο οποίος είναι πολύ μεγαλύτερος σε σύγκριση με άλλες πηγές κυττάρων.
www.tovima.gr