ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 15 Ιουλίου 2013

WWF: «Κυκλάδες Life» !!!!!

Το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE» θα θέσουν σε εφαρμογή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το ΥΠΕΚΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τethys, καθώς και η ΜOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς. 
(Στη φωτογραφία η προστατευόμενη μεσογειακή φώκια Μονάχους Μονάχους)

Αειφόρος ανάπτυξη, ενεργή συμμετοχή των τοπικών κοινωνιών αλλά και προστασία της φύσης, είναι οι βασικοί άξονες που συνιστούν το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE». Πιο συγκεκριμένα, το πρόγραμμα «ΚΥΚΛΑΔΕΣ LIFE», με χρονικό ορίζοντα τέσσερα χρόνια, θέτει ως στόχο τη δημιουργία μιας θαλάσσιας προστατευόμενης περιοχής γύρω από την περιοχή Natura της Γυάρου και τη στήριξη της αλιευτικής δραστηριότητας και των τοπικών οικονομιών των νησιών της Σύρου και της Άνδρου...
«Η νέα προστατευόμενη περιοχή θα σχεδιαστεί και θα υλοποιηθεί με τη συμμετοχή της τοπικής κοινωνίας», δηλώνει ο συντονιστής του προγράμματος, Σπύρος Κοτομάτας. Η διαχείριση της περιοχής θα γίνεται από κοινού με όλους τους εμπλεκόμενους φορείς όπως αλιείς, κλάδος τουρισμού, τοπική αυτοδιοίκηση και πολιτεία κ.α. Ως εκ τούτου, θα προστατευτεί η μοναδική θαλάσσια βιοποικιλότητα της ευρύτερης περιοχής της Γυάρου και ταυτόχρονα θα ενισχυθούν οι τοπικές κοινωνίες της Σύρου και της Άνδρου. «Αν το πρόγραμμα πετύχει τους στόχους του, θα αποτελεί μοναδικό παράδειγμα προς μίμηση συνολικότερα για τα νησιά των Κυκλάδων αλλά και την υπόλοιπη Μεσόγειο», καταλήγει ο Σ. Κοτομάτας.
Το συγκεκριμένο πρόγραμμα θα θέσουν σε εφαρμογή για τα επόμενα τέσσερα χρόνια το ΥΠΕΚΑ και η Αποκεντρωμένη Διοίκηση Αιγαίου, η Αναπτυξιακή Εταιρεία Κυκλάδων, το Χαροκόπειο Πανεπιστήμιο και το Ερευνητικό Ινστιτούτο Τethys, καθώς και η ΜOm/Εταιρία για τη Μελέτη και Προστασία της Μεσογειακής Φώκιας και το WWF Ελλάς.
www.naftemporiki.gr