ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 31 Ιουλίου 2013

ΗΠΑ: Λιονταρόψαρα - εισβολείς στα βάθη του ωκεανού. Επιστήμονες εκφράζουν ανησυχία

Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα λιονταρόψαρα χρειάζονται πολλή τροφή – δηλαδή μικρότερα ψάρια – και για να την εξασφαλίσουν μπορούν εύκολα να μεταναστεύσουν σε ευάλωτους κοραλλιογενείς υφάλους.
Την έντονη ανησυχία τους εκφράζουν επιστήμονες μετά τον εντοπισμό λιονταρόψαρων του Ειρηνικού... στα βάθη του Ατλαντικού και της Καραϊβικής. Παρότι ήδη γνώριζαν ότι το ψάρι αυτό είχε εισβάλει στον Ατλαντικό Ωκεανό, οι κάμερες ειδικού βαθυσκάφους που έστειλαν σε τρεις θαλάσσιες τοποθεσίες αποκάλυψαν ότι ο πληθυσμός τους είναι μεγάλος και εξαπλώνεται με ταχείς ρυθμούς. Οι ίδιοι κάνουν λόγο για μια «κρίση» που πρέπει να αντιμετωπιστεί με ανθρώπινη παρέμβαση προκειμένου να μην αποσταθεροποιηθεί το οικοσύστημα. Οι ερευνητές από το πανεπιστήμιο του Όρεγκον εντόπισαν τα δηλητηριώδη ψάρια γύρω από ναυάγιο, ανοιχτά των ακτών της Φλόριντα και σε βάθος 91 μέτρων. Όπως επισημαίνουν, σε παλαιότερες περιπτώσεις οι αρχές είχαν κατορθώσει να ελέγξουν την εξάπλωση των λιονταρόψαρων, αλλά σε πολύ μικρότερα βάθη...
«Περιμέναμε να βρούμε κάποιους πληθυσμούς λιονταρόψαρων σε τέτοιο βάθος, αλλά οι αριθμοί και το μέγεθός τους μας προκάλεσαν έκπληξη», αναφέρει σε ανακοίνωση η Στέφανι Γκριν, μέλος της ομάδας που παρουσιάζει τα ευρήματά της στην επιθεώρηση PLOS One. «Ήταν εξαρχής σαφές ότι πρόκειται για ένα νέο μέτωπο στην κρίση των λιονταρόψαρων και κάτι θα πρέπει να γίνει γι’ αυτό.»
Οι επιστήμονες επισημαίνουν ότι τα λιονταρόψαρα χρειάζονται πολλή τροφή – δηλαδή μικρότερα ψάρια – και για να την εξασφαλίσουν μπορούν εύκολα να μεταναστεύσουν σε ευάλωτους κοραλλιογενείς υφάλους. Επιπλέον, αναπαράγονται με πολύ ταχύτερους ρυθμούς από τα μικρά ψάρια που ζουν στις συγκεκριμένες περιοχές.
Τα ψάρια αυτά απελευθερώθηκαν κατά λάθος στον Ατλαντικό τη δεκαετία του 1990 και σύντομα άρχισαν να εξαπλώνονται, ελλείψει φυσικών θηρευτών σε αυτά τα ύδατα. Σύμφωνα με τα συμπεράσματα πρόσφατης μελέτης, στους κοραλλιογενείς υφάλους της Καραϊβικής, ούτε οι καρχαρίες δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τα λιονταρόψαρα.
Παλαιότερες προσπάθειες περιορισμού του πληθυσμού τους επικεντρώνονταν στην αλίευση και... κατανάλωσή τους, όμως το γεγονός ότι τώρα εντοπίστηκαν σε μεγαλύτερο βάθος σημαίνει, κατά τους ερευνητές, ότι θα πρέπει να βρεθούν νέες στρατηγικές εξολόθρευσής τους.
www.naftemporiki.gr