ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 4 Ιουλίου 2013

Τηλεσκοπικός φακός χαρίζει όραση: Προορίζεται για άτομα με εκφύλιση της ωχράς κηλίδας αλλά θα προσφέρει και υπερόραση στους στρατιώτες

O νέος τηλεσκοπικός φακός επιτρέπει στον χρήστη του να «ζουμάρει» σε λεπτομέρειες

Λονδίνο 
Ποιος δεν θα ήθελε να διαθέτει την τηλεσκοπική όραση του Εξολοθρευτή; Ένα τέτοιο όνειρο έρχεται πιο κοντά στην πραγματικότητα χάρη στην ανάπτυξη ενός φακού επαφής που επιτρέπει στον κάτοχό του να «ζουμάρει» σε ό,τι τον ενδιαφέρει μέσα στο οπτικό πεδίο του. Ο τηλεσκοπικός φακός διαθέτει ένα κεντρικό τμήμα το οποίο επιτρέπει στο φως να περνά ώστε να χαρίζει φυσιολογική όραση αλλά και έναν δακτύλιο γύρω από την κεντρική περιοχή του. Ο δακτύλιος διαθέτει μικροσκοπικά κάτοπτρα αλουμινίου τα οποία λειτουργούν ως μεγεθυντικός φακός. Το φως ανακλάται τέσσερις φορές μέσα στον δακτύλιο προτού κατευθυνθεί προς τον αμφιβληστροειδή χιτώνα του ματιού...
Ο φακός συνδυάζεται με γυαλιά – ο συνδυασμός επιτρέπει στις λεπτομέρειες του χώρου γύρω από το άτομο να μεγεθύνονται κατά 2,8 φορές. Ο χρήστης έχει την επιλογή να βλέπει μεγεθυσμένες ή όχι τις εικόνες. Πολωτικά φίλτρα που φέρουν τα γυαλιά μπορούν να μπλοκάρουν τη μεγεθυσμένη εικόνα. Αλλάζοντας τα φίλτρα των γυαλιών ο χρήστης μπορεί να επιλέξει το φως που φθάνει στον αμφιβληστροειδή του  να προέρχεται μόνο από τον τηλεσκοπικό φακό.

Για την εκφύλιση ωχράς κηλίδας
Το νέο τηλεσκοπικό σύστημα όρασης που παρουσιάζεται στο επιστημονικό έντυπο «Optics Express» αναπτύχθηκε για άτομα που πάσχουν από προβλήματα όρασης εξαιτίας της ηλικίας. Ένα από τα πιο συχνά είναι η ηλικιακή εκφύλιση της ωχράς κηλίδας – πρόκειται για την πιο κοινή αιτία τύφλωσης των ηλικιωμένων ατόμων στον δυτικό κόσμο. Τα άτομα με τη συγκεκριμένη πάθηση παρουσιάζουν εκφύλιση στην ωχρά κηλίδα, την κεντρική περιοχή του αμφιβληστροειδούς, η οποία εμπλέκεται στο πώς βλέπουμε τις λεπτομέρειες. Ετσι σταδιακά χάνουν την ικανότητα να αναγνωρίζουν πρόσωπα ή να φέρνουν εις πέρας ακόμη και απλά καθήκοντα όπως το να διαβάζουν ή να οδηγούν. 

Την τηλεσκοπική όραση που είχε ο «Εξολοθρευτής» στην ομώνυμη ταινία (Terminator) υπόσχεται να χαρίσει ο νέος φακός στους κατόχους του με προβλήματα όρασης
 
Για να δημιουργήσουν το νέο σύστημα οι ερευνητές με επικεφαλής τον Τζόζεφ Φορντ από το Πανεπιστήμιο της Καλιφόρνιας στο Σαν Ντιέγκο και τον Ερίκ Τρεμπλέ από το Ομοσπονδιακό Πολυτεχνείο της Λωζάννης προσάρμοσαν ένα ζευγάρι γυαλιά που έχει κατασκευάσει η εταιρεία Samsung για ορισμένες από τις τρισδιάστατες τηλεοράσεις της. Τα γυαλιά αυτά παράγουν ένα τρισδιάστατο αποτέλεσμα μπλοκάροντας εναλλάξ τον δεξιό ή τον αριστερό φακό.
Το πρωτότυπο σύστημα που δημιούργησαν οι επιστήμονες έχει διάμετρο 8 χιλιοστών, πάχος ενός χιλιοστού στο κέντρο του καθώς και 1,17 χιλιοστών στο τμήμα του δακτυλίου.
Φακός που αναπνέει
«Η πιο μεγάλη πρόκληση του όλου εγχειρήματος ήταν να κάνουμε τον φακό να ‘αναπνέει’. Αν κάποιος θέλει να τον φορά για περισσότερο από 30 λεπτά είναι απαραίτητο να μπορεί να τον διαπερνά ο αέρας» ανέφερε ο δρ Τρεμπλέ στο βρετανικό ειδησεογραφικό πρακτορείο BBC και διευκρίνισε:«Πρέπει τα αέρια να διαπερνούν τον φακό ώστε να επιτρέπουν στα τμήματα του ματιού που καλύπτονται από αυτόν και κυρίως στον κερατοειδή χιτώνα να λαμβάνουν οξυγόνο».
Η ερευνητική ομάδα έλυσε το συγκεκριμένο πρόβλημα δημιουργώντας φακούς που φέρουν μικροσκοπικά κανάλια από τα οποία περνά ο αέρας.
Σύντομα οι κλινικές δοκιμές
Οι νέοι τηλεσκοπικοί φακοί αναμένεται να χρησιμοποιηθούν στο πλαίσιο κλινικών δοκιμών οι οποίες θα ξεκινήσουν τον Νοέμβριο. Εκτιμάται ότι οι χρήστες τους που πάσχουν από προβλήματα όρασης λόγω της ηλικίας θα μπορούν να φορούν τους φακούς όλη την ημέρα.
Οι συγκεκριμένοι φακοί θεωρούνται ως μια σημαντική εξέλιξη στην αντιμετώπιση προβλημάτων της όρασης που σχετίζονται με την ηλικία καθώς σήμερα οι ασθενείς με τέτοιου είδους παθήσεις είτε χρειάζεται να υποβάλλονται σε εγχείρηση τοποθέτησης τηλεσκοπικού φακού εντός του οφθαλμού είτε να φορούν ογκώδη γυαλιά στα οποία ο τηλεσκοπικός φακός αποτελεί τμήμα του κύριου φακού.
Προς την υπερόραση
Σημειώνεται πάντως ότι οι προηγμένοι αυτοί φακοί μπορεί να βρεθούν κάποια ημέρα και στα πεδία των μαχών. Με δεδομένο ότι η συγκεκριμένη μελέτη χρηματοδοτήθηκε από τη DARPA, τον ερευνητικό βραχίονα του αμερικανικού στρατού, εκτιμάται ότι τέτοιοι φακοί θα χαρίζουν υπερόραση στους στρατιώτες στο μέλλον. 
www.tovima.gr