ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 26 Ιουλίου 2013

«Αόρατη οικονομική βόμβα» το υπόγειο μεθάνιο: Δεκάδες τρισ. δολάρια το κόστος ενδεχόμενης διαρροής του στην ατμόσφαιρα

Πολυεπίπεδες θα είναι οι επιπτώσεις της διαρροής μεθανίου από το υπέδαφος στην ατμόσφαιρα
Ρότερνταμ 
Τεράστιες ποσότητες μεθανίου, ενός αερίου που παγιδεύει στην ατμόσφαιρα 20 φορές περισσότερη θερμότητα από ό,τι το διοξείδιο του άνθρακα, είναι γνωστό ότι βρίσκονται παγιδευμένες κάτω από τον πυθμένα των ωκεανών, καθώς και στο μονίμως παγωμένο έδαφος της Αρκτικής. Το μεθάνιο παράγεται από μικροοργανισμούς που διασπούν αποθέσεις οργανικής ύλης απουσία οξυγόνου. Διάφορες έρευνες τα τελευταία χρόνια έχουν προσπαθήσει να εκτιμήσουν τις επιπτώσεις που θα έχει στον πλανήτη η διαρροή του μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Μια νέα μελέτη για πρώτη φορά κάνει εκτιμήσεις για τις οικονομικές επιπτώσεις μιας τέτοιας εξέλιξης. Σύμφωνα με αυτήν το κόστος της διαρροής μεθανίου στην ατμόσφαιρα ανέρχεται σε περίπου 60 τρισ. δολάρια... 
Θαμμένη «βόμβα»
Ομάδα ειδικών με επικεφαλής τον Γκέιλ Γουάιτμαν, καθηγητή του Πανεπιστημίου Erasmus στην Ολλανδία, χρησιμοποίησαν ένα οικονομικό μοντέλο και σχεδίασαν μια προσομοίωση στην οποία ελήφθησαν υπόψη οι επιπτώσεις που θα έχουν στην οικονομία οι φυσικές καταστροφές που συνοδεύουν τις κλιματικές αλλαγές.
Καταστροφές που θα προκληθούν στις καλλιέργειες εξαιτίας ξηρασίας ή πλημμυρών, καταστροφές που θα προκληθούν εξαιτίας ακραίων καιρικών φαινομένων (τυφώνες κλπ) αλλά και οι επιπτώσεις από την αύξηση των επιπέδων των υδάτων. Τα αποτελέσματα έδειξαν ότι το κόστος των επιπτώσεων από τη διαρροή του μεθανίου της Αρκτικής στην ατμόσφαιρα θα ανέλθει σε ένα ποσό κοντά στα 60 τρισεκατομμύρια δολάρια.
 «Πρόκειται για μια οικονομική βόμβα την επικινδυνότητα της οποίας δεν έχει κατανοήσει ακόμη η παγκόσμια κοινότητα. Οι ηγέτες του πλανήτη και οι διεθνείς οικονομικοί οργανισμοί όπως το ΔΝΤ και το Παγκόσμιο Οικονομικό Φόρουμ πρέπει να ασχοληθούν με αυτή την αόρατη ωρολογιακή βόμβα» αναφέρει ο Γουάιτμαν. Οι πιο πρόσφατες έρευνες έχουν δείξει ότι κάτω από το μόνιμο στρώμα πάγου στις ανατολικές περιοχές της Σιβηρίας βρίσκονται εγκλωβισμένοι περί τους 50 δισεκατομμύρια τόνους μεθανίου.
Οι κλιματικές αλλαγές ( η αύξηση της θερμοκρασίας) έχουν ως αποτέλεσμα τα τελευταία χρόνια κατά τη διάρκεια του καλοκαιριού στη Σιβηρία να λιώνουν οι πάγοι κάτω από τους οποίους βρίσκεται το μεθάνιο και να απελευθερώνονται έτσι εκατομμύρια τόνοι μεθανίου στην ατμόσφαιρα. Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση «Nature».
www.tovima.gr