ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 16 Ιουλίου 2012

Η Αμερική «αποικίστηκε από την Ασία σε τρία διαφορετικά κύματα»

Λονδίνο
Οι ιθαγενείς της Αμερικής δεν κατάγονται από έναν αλλά από τρεις διαφορετικούς ασιατικούς πληθυσμούς, δείχνει η εκτενέστερη ως σήμερα γενετική μελέτη, η οποία δείχνει να επιβεβαιώνει μια αμφιλεγόμενη θεωρία της γλωσσολογίας. Σύμφωνα με την κρατούσα σήμερα άποψη, η Αμερική αποικίστηκε από κατοίκους της Σιβηρίας, οι οποίοι διέσχισαν μια γέφυρα ξηράς που υπήρχε στην περιοχή του σημερινού Βερίγγειου πορθμού πριν από περίπου 15.000 χρόνια, στα τέλη της πιο πρόσφατης εποχής των παγετώνων. Όμως η νέα μελέτη, η οποία δημοσιεύεται στο περιοδικό Nature, δίνει μια αρκετά διαφορετική εικόνα, αφού υποδεικνύει ότι υπήρξαν δύο μεταγενέστερα κύματα αποίκων που πιθανώς έφτασαν με πλοία, όταν είχε πια εξαφανιστεί η γέφυρα ξηράς που συνέδεε την Αλάσκα με τη Σιβηρία. Οι μετανάστες αυτοί, δείχνουν τα γενετικά δεδομένα, συνδέονταν με τη φυλή Χαν της Κίνας...
Παρόλα αυτά, επισημαίνουν οι ερευνητές, οι περισσότεροι από τους σύγχρονους ιθαγενείς της Αμερικής προέρχονται από το πρώτο κύμα αποικισμού, ενώ οι απόγονοι του δεύτερου και του τρίτου κύματος περιορίζονται σήμερα μόνο στους Εσκιμώους και άλλους λαούς στο βορειότερο τμήμα της Βορείου Αμερικής.

«Ένα από τα βασικότερα αποτελέσματα της μελέτης μας είναι ότι οι ιθαγενείς από τις βορειότερες περιοχές της ηπείρου έχουν πιο πρόσφατους προγόνους από τη Σιβηρία σε σχέση με άλλους λαούς της Αμερικής» εξηγεί στο Γαλλικό Πρακτορείο ο Αντρέ Ρουίζ-Λινάρες του Πανεπιστημιακού Κολεγίου του Λονδίνου, επικεφαλής της μελέτης.

«Οι ιθαγενείς από τα νοτιότερα τμήματα της Αμερικής, μέχρι και το Τιέρα ελ Φουέγκο [της Γουατεμάλας] κατάγονται από τους πρώτους αποίκους της ηπείρου» προσθέτει.

Η διεθνής ομάδα του Ρουίζ-Λινάρες εξέτασε 350.000 σημεία του γονιδιώματος 500 ατόμων από 52 ομάδες ιθαγενών της Αμερικής και 17 ομάδες από τη Σιβηρία, αναζητώντας ομοιότητες και διαφορές.

Αφού στάθμισαν τα αποτελέσματα για να εξουδετερώσουν τα αποτελέσματα της επιμειξίας με τους Ευρωπαίους και τους Αφρικανούς που έφτασαν στην Αμερική μετά τον Κολόμβο, οι ερευνητές μπόρεσαν να υπολογίσουν τη συμμετοχή κάθε κύματος μετανάστευσης στη γενετική ταυτότητα κάθε φυλετικής ομάδας.

«Οι λαοί της Αρκτικής που μιλούν την εσκιμο-αλεούτια γλώσσα κληρονόμησαν περίπου το μισό της καταγωγής τους από ένα δεύτερο κύμα εισροής ασιατικών γονιδίων, ενώ οι Τσιπεγουάιν του Καναδά κληρονομούν το ένα δέκατο της καταγωγής τους από το τρίτο κύμα» λέει ο Ρουίζ-Λινάρες.

Η μελέτη προσφέρει τις πρώτες γενετικές ενδείξεις που συνηγορούν σε μια θεωρία που διατύπωσε το 1986 ο γλωσσολόγος Τζόζεφ Γκρίνμπεργκ, σύμφωνα με την οποία οι γλωσσικές διαφορές ανάμεσα στους γηγενείς λαούς της Αμερικής δείχνουν ότι η ήπειρος αποικίστηκε σε τρία κύματα.

Η θεωρία δέχθηκε πολλές επικρίσεις, ωστόσο οι ερευνητές της νέας μελέτης υποστηρίζουν ότι τα δεδομένα τους επιτρέπουν στην επιστήμη «να απορρίψει την ιδέα ότι όλοι οι σύγχρονοι ιθαγενείς της Αμερικής προέρχονται από μόνο ένα μεταναστευτικό κύμα».
Newsroom ΔΟΛ, www.in.gr