ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Τεχνική ηλεκτρικής διέγερσης «ξελογιάζει τον εγκέφαλο»

 Οι εθελοντές κλήθηκαν να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητα ψηφιακών ανδρικών και γυναικείων προσώπων (Πηγή: Vikram Chib / Caltech) 

Πασαντίνα, Καλιφόρνια
Αν θέλετε να τον κάνετε να σας ερωτευτεί, ξεχάστε τα μαγικά φίλτρα και δοκιμάστε να τον βάλετε στην πρίζα: η ηλεκτρική διέγερση μιας συγκεκριμένης περιοχής του εγκεφάλου κάνει τους εθελοντές να βλέπουν τους άλλους πιο όμορφους, διαπιστώνουν νευροεπιστήμονες στις ΗΠΑ και την Ιαπωνία. Η νέα τακτική ξελογιάσματος βασίζεται στην «διακρανιακή διέγερση συνεχούς ρεύματος», ή tDCS, στην οποία δύο ηλεκτρόδια τοποθετούνται στην επιφάνεια του κεφαλιού και διοχετεύουν ασθενές ηλεκτρικό ρεύμα μέσα από τον εγκέφαλο...
Στο πείραμα που πραγματοποίησαν ερευνητές του Τεχνολογικού Ινστιτούτου της Καλιφόρνια (Caltech) και του Πανεπιστημίου του Κιότο, η  τεχνική tDCS εφαρμόστηκε στον κοιλιακό μεσεγκέφαλο, μια περιοχή που σχετίζεται την εκτίμηση των ευχάριστων ερεθισμάτων και την επιβράβευση που αυτά προσφέρουν.

Συνολικά 19 εθελοντές κλήθηκαν να κοιτάξουν ψηφιακές εικόνες ανδρικών και γυναικείων προσώπων με ουδέτερες εκφράσεις, και να βαθμολογήσουν την ελκυστικότητά τους σε μια κλίμακα από το ένα έως το οκτώ, με ή χωρίς tDCS. Η ανάλυση των αποτελεσμάτων έδειξε η διέγερση του μεσεγκεφάλου αύξανε σημαντικά την ελκυστικότητα των προσώπων.

Η επιβεβαίωση του συμπεράσματος ήρθε από την επανάληψη του πειράματος σε μια ομάδα ελέγχου, της οποίας οι εθελοντές υποβλήθηκαν σε «ψεύτικη» tDCS που τους προκάλεσε μια αίσθηση σαν γαργάλημα στο κεφάλι, χωρίς όμως να διεγείρει τον μεσεγκέφαλο.

Αν και το δείγμα της μελέτης ήταν μάλλον μικρό, λιγότερο από 40 άτομα, οι ερευνητές πιστεύουν ότι η διέγερση του μεσεγκέφαλου θα μπορούσε μια μέρα να έχει πρακτικές εφαρμογές.

Όχι όμως για το ξελόγιασμα υποψήφιων εραστών, αλλά για την αντιμετώπιση διαταραχών που σχετίζονται με το μεσεγκέφαλο, όπως η νόσος του Πάρκινσον, η κατάθλιψη, η σχιζοφρένεια και ο εθισμός.

Η μελέτη δημοσιεύεται στην επιθεώρηση Translational Psychiatry.


Newsroom ΔΟΛ , www.in.gr