ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 19 Ιουνίου 2013

Χιμαιρικά έμβρυα: Χοίρους με ανθρώπινα όργανα σχεδιάζουν ερευνητές στην Ιαπωνία

Προς το παρόν, η Ιαπωνία δεν επιτρέπει τη γέννηση χιμαιρικών πειραματόζωων -εικόνα αρχείου   (Φωτογραφία:  ΑΠΕ ) 

Τόκιο
Σε μια προσπάθεια να λύσουν το πρόβλημα της έλλειψης μοσχευμάτων, ερευνητές στην Ιαπωνία ζητούν άδεια από την κυβέρνηση για να προσπαθήσουν να δημιουργήσουν χοίρους με ανθρώπινα όργανα. Η ομάδα του Δρ Χιρομίτσου Νακαούτσι στο Πανεπιστήμιο του Τόκιο θέλει να εισάγει ανθρώπινα τεχνητά βλαστοκύτταρα (iPS) σε γονιμοποιημένα ωάρια χοίρου, τα οποία θα εμφυτευτούν στη συνέχεια στη μήτρα ενός γουρουνιού. Η ιδέα είναι ότι το ζώο που θα προκύψει θα αφεθεί να μεγαλώσει μέχρι να ωριμάσουν μέσα του τα ανθρώπινα όργανα. Οι επιστήμονες ονομάζουν αυτά τα έμβρυα «χιμαιρικά» εμπνεόμενοι από τη Χίμαιρα της αρχαίας ελληνικής μυθολογίας, ένα πλάσμα που αποτελούνταν από τμήματα τριών διαφορετικών ζώων -ενός λιονταριού, ενός φιδιού και μιας κατσίκας...
Χιμαιρικά έμβρυα ανθρώπου-ζώου έχουν δημιουργηθεί και στο παρελθόν στις ΗΠΑ και τη Βρετανία, ποτέ όμως δεν έχουν εμφυτευτεί στη μήτρα -στη Βρετανία, την Ιαπωνία και άλλες χώρες, τα έμβρυα αυτά απαγορεύεται να αφεθούν να αναπτυχθούν στο εργαστήριο για περισσότερο από δύο εβδομάδες.

Η Ιαπωνία θα μπορούσε τώρα να αλλάξει τους κανόνες και να επιτρέψει τη γέννηση χιμαιρικών πειραματόζωων. Όπως σχολιάζει ο ανταποκριτής του Γαλλικού Πρακτορείου, η ιαπωνική κοινή γνώμη δεν δείχνει αντίθετη στην στην ιδέα και τα ιαπωνικά μέσα αναφέρονται στην πρόταση με θετικά σχόλια.

Οι ηθικές παράμετροι της πρότασης του Δρ Νακαούτσι πρόκειται τώρα να εξεταστούν από επιτροπή που διόρισε η κυβέρνηση, αποτελούμενη από επιστήμονες, καθηγητές Νομικής και δημοσιογράφους. Ένα από τα θέματα που θα κληθούν να εξετάσουν είναι το εάν υπάρχει κίνδυνος γέννησης ζώων με «ανθρώπινο» νευρικό σύστημα. Η γνωμοδότηση θα υποβληθεί τον επόμενο μήνα σε μια δεύτερη επιτροπή της κυβέρνησης, η οποία θα αναλάβει να συντάξει κατευθυντήριες γραμμές για την έρευνα σε χιμαιρικά έμβρυα.

Η ομάδα του Νακαούτσι έχει ήδη καταφέρει να δημιουργήσει ένα λευκό γουρούνι που είχε μέσα του το πάγκρεας ενός μαύρου χοίρου. Οι αναλύσεις επιβεβαίωσαν ότι το πάγκρεας είχε όντως διαφορετικό γενετικό υλικό από το ζώο μέσα στο οποίο αναπτύχθηκε.

«Τα όργανα των χοίρων είναι παρόμοια με τα ανθρώπινα όσον αφορά το μέγεθος και το σχήμα. [...] Επιπλέον, οι χοίροι χρησιμοποιούνται εδώ και καιρό στην ιατρική» σχολίασε ο Νακαούτσι.

Στις επόμενες φάσεις του σχεδίου. η ερευνητική ομάδα σκοπεύει να χρησιμοποιήσει ανθρώπινα τεχνητά βλαστοκύτταρα, ή iPS, κύτταρα που προέρχονται από τη χημική επεξεργασία σωματικών κυττάρων έτσι ώστε να εμφανίσουν τις ιδιότητες των φυσικών βλαστοκυττάρων.

Τα κύτταρα iPS δημιουργήθηκαν για πρώτη φορά το 2006 από τον Σίνια Γιαμανάκα του Πανεπιστημίου του Τόκιο, ο οποίος βραβεύτηκε πέρυσι με το Νόμπελ Φυσιολογίας-Ιατρικής.
Newsroom ΔΟΛ ,www.in.gr