ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Φουτουριστική ηλεκτροκίνητη μοτοσικλέτα

 Η έμπνευση για τη Nirvash προέρχεται από την επιθυμία ανάπτυξης ενός ηλεκτροκίνητου, φιλικού προς το περιβάλλον οχήματος.

Οι μοτοσικλέτες πάντα ασκούσαν μία ιδιαίτερη γοητεία, η οποία φαίνεται πως δεν πρόκειται να χαθεί, ακόμα και στην εποχή των ηλεκτροκίνητων/ υβριδικών οχημάτων. Η concept ηλεκτροκίνητη μοτοσικλέτα Nirvash Electric Motorbike, που σχεδίασαν οι σχεδιαστές Όλεγκς Ζαμπέλινς και Πάβελς Σεβτσένκο, σίγουρα εντυπωσιάζει με το σχήμα της, καθώς οι φουτουριστικές γραμμές της φαντάζουν να προέρχονται κατευθείαν από ταινία επιστημονικής φαντασίας...
Το πραγματικά καινοτόμο στοιχείο της εν λόγω μοτοσικλέτας είναι ότι, πέρα από ηλεκτροκίνητη, είναι και πολύ «πρακτικά» επαναφορτιζόμενη: η Nirvash Electric Motorbike έχει φτιαχτεί έχοντας κατά νου τη χρήση έξι μπαταριών που αντικαθίστανται εύκολα. Αντί ο χρήστης να περιμένει την πλήρη επαναφόρτιση της μοτοσικλέτας, απλά τοποθετεί μία νέα μπαταρία στην ειδική υποδοχή/ θέση, τύπου «κερήθρας».Σύμφωνα με τους δημιουργούς, η όλη διαδικασία/επαναφόρτιση διαρκεί μόλις δέκα λεπτά. Επίσης, η ιδέα της χρήσης μπαταριών που μπορούν να αντικατασταθούν εύκολα ανοίγει νέες δυνατότητες, καθώς μία τέτοια μοτοσικλέτα θα ήταν «ευκολότερη» όσον αφορά την παραγωγή, συντήρηση και επισκευή της.Κατά τους δημιουργούς της, η έμπνευση για τη Nirvash προέρχεται από την επιθυμία ανάπτυξης ενός ηλεκτροκίνητου, φιλικού προς το περιβάλλον οχήματος, με πηγή ενέργειας που μπορεί να αντικαθίσταται.
Η σχεδιαστική της φιλοσοφία παραπέμπει σε μηχανές «street fighters», αγωνιστικές μοτοσικλέτες και αμερικανικά «muscle cars» της δεκαετίας του 1960.
www.naftemporiki.gr