ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Ο Chris Hadfield αποχαιρετά το διάστημα

 Chris Hadfield (pic.twitter.com/9g1FTtUFZ8)

Ο 53χρονος αστροναύτης, που έγινε παγκοσμίως γνωστός για την αδιάκοπη χρήση του Twitter από το διάστημα, δεν θα μπορούσε παρά να ανακοινώσει την αποχώρησή του, που αλλού… μα φυσικά στο Twitter! Συγκεκριμένα, ο Hadfield δημοσίευσε τη Δευτέρα στο Twitter μία φωτογραφία από το Διαστημικό Κέντρο του Καναδά (CSA) με τους συναδέλφους του να τον αποχαιρετούν και τη λεζάντα «ήταν πολύ πιο δύσκολο απ’ ότι περίμενα να πω σήμερα αντίο σε αυτούς τους καλούς ανθρώπους»...
Στη συνέντευξη τύπου που παραχώρησε, ο Hadfield ανακοίνωσε ότι αποχωρεί από το πρόγραμμα τον επόμενο μήνα και αφήνει πίσω του το Χιούστον, το οποίο αποκάλεσε σπίτι του. Πλέον, σχεδιάζει να επιστρέψει κοντά στην οικογένειά του, ενώ στα πλάνα του συμπεριλαμβάνονται ομιλίες και παρουσιάσεις με θέμα το διάστημα.
Με την αποχώρησή του, κλείνει ένας ολόκληρος κύκλος ζωής για τον αστροναύτη Hadfield, που άνοιξε το 1992, όταν επελέγη ως ο ένας από τους τέσσερις νέους Καναδούς αστροναύτες μεταξύ 5.330 υποψηφίων. Η πρώτη του αποστολή του ανατέθηκε τρία χρόνια αργότερα, οπότε και το CSA τον έστειλε στο Διαστημικό Κέντρο Johnson της NASA, στο Χιούστον. Από το 1996 έως το 2000 υπήρξε εκπρόσωπος των αστροναυτών του CSA και συντόνιζε τις δραστηριότητές τους ως επικεφαλής. Στη συνέχεια, μετακόμισε στη Ρωσία για δύο χρόνια, ως διευθυντής επιχειρήσεων της NASA στο Κέντρο Εκπαίδευσης Κοσμοναυτών Yuri Gagarin (GCTC). Εκεί ήταν και που εκπαιδεύτηκε για να μπορέσει να συμμετάσχει ως μηχανικός πτήσης στην αποστολή του Soyuz TMA. Το 2003, ο πιλότος μαχητικών αεροσκαφών αποστρατεύεται από την Πολεμική Αεροπορία του Καναδά μετά από 25 χρόνια. 
Στις 4 Ιουλίου του 2013 ο Hadfield θα αποχαιρετήσει και οριστικά το CSA για να αναλάβει καινούριες προκλήσεις, όπως είπε χαρακτηριστικά ο ίδιος.  
Πηγή: Daily Mail