ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 28 Ιουνίου 2013

Το νόμισμα του διαστήματος (!!!)


Το καινοτόμο νόμισμα θα χρησιμοποιείται ως μέσο πληρωμών για συναλλαγές από αστροναύτες και τουρίστες στο διάστημα. Η πρωτοβουλία -με την ονομασία PayPal Galactic- προέρχεται από το Ινστιτούτο Αναζήτησης Εξωγήινης Νοημοσύνης (SETI) και μια από τις μεγαλύτερες διεθνώς εταιρίες online συναλλαγών, την PayPal, που διαχειρίζεται το ομώνυμο σύστημα στο διαδίκτυο. Το διορατικό εγχείρημα φιλοδοξεί να θέσει τα θεμέλια για μια διαπλανητική κοινωνία, στην οποία θα γίνονται μόνο ηλεκτρονικές συναλλαγές. Η προοπτική έναρξης ιδιωτικών εμπορικών και τουριστικών διαστημικών ταξιδιών γεννά και την ανάγκη για ένα σύστημα χρηματικών συναλλαγών πέρα από τα σύνορα της Γης...
Ενδιαφέρον για το PayPal Galactic έχουν ήδη δείξει διάφορες ιδιωτικές εταιρίες, οι οποίες σχεδιάζουν να στείλουν τουρίστες στο διάστημα. Κάποιες από αυτές είναι η Virgin Galactic, που σκοπεύει να στείλει τουρίστες έως το τέλος του 2013, και η Spaxe X. Καθώς η ανθρωπότητα επεκτείνεται στο διάστημα, νέα δεδομένα διαφαίνονται για τις τράπεζες και τα νομισματικά συστήματα.
Σύμφωνα με το Space.com, τα διαστημικά ταξίδια, όπως δήλωσε ο αστροναύτης Μπαζ Όλντριν της αποστολής «Απόλλων 11», «θα πρέπει να προσφέρουν στους αστροναύτες και στους αστροτουρίστες όσο γίνεται περισσότερες ανέσεις, μεταξύ άλλων τη δυνατότητα χρηματικών συναλλαγών. Είτε πρόκειται για την πληρωμή ενός λογαριασμού, είτε για την παροχή οικονομικής βοήθειας σε ένα μέλος της οικογένειας πίσω στη Γη, θα χρειαζόμαστε πρόσβαση σε χρήματα τόσο για τα μικρά, όσο και για τα μεγάλα πράγματα».
Όπως δήλωσε ο πρόεδρος της PayPal Ντέηβιντ Μάρκους, το PayPal Galactic στοχεύει στο να δημιουργήσει ένα online σύστημα επεξεργασίας χρηματικών συναλλαγών στο διαστημικό χώρο πέρα από τη Γη. Στο διάστημα, όπου δεν ισχύουν οι νόμοι των χωρών, «ένα πράγμα είναι σίγουρο- δεν θα χρησιμοποιούμε μετρητά στο διάστημα», τόνισε.
«Μαζί με το PayPal μπορούμε να δημιουργήσουμε μια συνταγή πραγματικής καινοτομίας», δήλωσε από την πλευρά της η αστρονόμος Τζιλ Τάρτερ, επικεφαλής του SETI. Το SETI αναζητά ραδιοσήματα εξωγήινων πολιτισμών εδώ και δεκαετίας, όμως καμία προσπάθεια δεν έχει αποβεί επιτυχής μέχρι στιγμής.
Πηγή: AΠE-MΠΕ, www.kathimerini.gr