ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 24 Ιουνίου 2013

Επιταχυντή σωματιδίων «τσέπης» κατασκευάζουν στο Τέξας

 Το εσωτερικό του θαλάμου κενού στον οποίο λαμβάνει χώρα η επιτάχυνση

Σε ένα πολύ ενδιαφέρον πείραμα προχώρησαν οι επιστήμονες του Πανεπιστημίου του Τέξας στο Όστιν των ΗΠΑ, οι οποίοι κατασκεύασαν έναν επιταχυντή σωματιδίων που χωράει στην επιφάνεια ενός τραπεζιού και έχει δυνατότητες που συγκρίνονται με μεγάλες εγκαταστάσεις η κατασκευή των οποίων στοιχίζει εκατοντάδες εκατομμύρια δολάρια. Συγκεκριμένα, πέτυχαν την επιτάχυνση 500 εκατομμυρίων ηλεκτρονίων σε ενέργειες που αγγίζουν τα 2 γιγαηλεκτρονιοβόλτ (GeV), σε μία απόσταση μίας ίντσας. Μέχρι σήμερα, αντίστοιχες επιδόσεις είχαν επιταχυντές μήκους τουλάχιστον ίσου με δύο γήπεδα ποδοσφαίρου. Πρόκειται δηλαδή για μία βελτίωση μεγέθους της τάξεως του 1 προς 10.000! Μάλιστα οι ερευνητές πιστεύουν πως στα επόμενα λίγα χρόνια θα κατασκευάσουν επιταχυντές μήκους λίγων ιντσών που θα φτάνουν ενέργειες των 10 GeV ενώ εντός μιας δεκαετίας προβλέπεται να ξεπεράσουν και τα 20 GeV...
Οι επιταχυντές σωματιδίων αυτού του είδους θα μπορούν να φανούν χρήσιμοι ακόμη και στους βιολόγους, πέρα από τους φυσικούς. Ο καθηγητής φυσικής Mike Downer του Πανεπιστημίου του Τέξας, εξηγεί πως τα επιταχυνόμενα ηλεκτρόνια στα 2 GeV μπορούν να μετατραπούν σε «σκληρές» ακτίνες χ, και πως με λίγη ακόμη προσπάθεια θα μπορέσουν να κατασκευάσουν το πιο ποιοτικό λέιζερ ακτίνων χ που υπάρχει αυτή τη στιγμή στον κόσμο. Οι ακτίνες αυτές, έχουν τη συχνότητα που αντιστοιχεί στις δονήσεις πολύ γρήγορων χημικών διεργασιών στο εσωτερικό των μορίων, και θα μπορούν για παράδειγμα να απεικονίζουν τη δομή μεμονωμένων πρωτεϊνών σε δείγματα ιστών.
Για να καταφέρουν να δημιουργήσουν αυτό το λέιζερ ακτίνων χ, οι επιστήμονες χρησιμοποίησαν μία τεχνική που ονομάζεται επιτάχυνση λέιζερ-πλάσμα, κατά την οποία χρησιμοποιούν παλμούς από ένα πολύ ισχυρό λέιζερ, το οποίο ιονίζει ένα αέριο μέσο. Στη διάθεσή τους για την έρευνα, είχαν το Texas Petawatt Laser, μια από τις πιο δυνατές συσκευές λέιζερ στον κόσμο.
Τα παραπάνω αποτελέσματα δημοσιεύονται στο περιοδικό Nature Communications, και σηματοδοτούν ένα μεγάλο βήμα μπροστά στην έρευνα, καθώς κάνουν τους επιταχυντές σωματιδίων προσβάσιμους σε πολλά εργαστήρια σε όλο τον κόσμο.
www.naftemporiki.gr