ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 25 Ιουνίου 2013

Το ταχύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο παρουσίασε η Nissan


Το ZEOD RC, το ταχύτερο ηλεκτρικό αυτοκίνητο στον κόσμο, παρουσίασε η Nissan. Η εταιρεία παρουσίασε το αγωνιστικό της αμάξι, μέγιστης ταχύτητας 300 χιλιομέτρων ανά ώρα, λίγο πριν την έναρξη της διάσημης κούρσας που λαμβάνει χώρα στο LeMans (LeMans 24 Hours), και έχει προσκληθεί να συμμετέχει με αυτό στον αγώνα το επόμενο έτος...
Το Nissan ZEOD RC (Zero Emissions On-Demand Racing Car) είναι ένα πρωτότυπο όχημα το οποίο αποτελεί μέσον τόσο για επίδειξη τεχνολογίας όσο και για σκοπούς προώθησης και μάρκετινγκ. Χρησιμοποιεί τις ίδιες μπαταρίας lithium-ion με το Nissan Leaf και, πριν λάβει μέρος στο LeMans του 2014, θα δοκιμαστεί με πολλούς συνδυασμούς ηλεκτρικών, αλλά και βενζινοκινητήρων. Το ZEOD RC έχει λάβει τον χαρακτηρισμό Garage 56, που προορίζεται για τεχνολογικά εξελιγμένα οχήματα.
 Σε ανακοίνωσή του, ο Άντι Πάλμερ, εκτελεστικός αντιπρόεδρος της Nissan, ανέφερε πως το εν λόγω όχημα επιτρέπει στον οδηγό να επιλέξει προώθηση μέσω ηλεκτροκινητήρα ή βενζινοκινητήρα- επιλογή που εκτιμάται πως θα αποτελέσει το μέλλον των αυτοκινήτων κοινής χρήσης. Επίσης, το όχημα εντυπωσιάζει και χάρη στον καινοτόμο σχεδιασμό του, που έχει εμφανιστεί ξανά στο LeMans (το 2012, από την Aston Martin), αλλά όχι σε ηλεκτροκίνητο όχημα. 
www.naftemporiki.gr