ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 26 Ιουνίου 2013

Τρεις κινέζοι αστροναύτες επέστρεψαν με ασφάλεια στη Γη


Σε απομακρυσμένη περιοχή της κινεζικής Μογγολίας προσγειώθηκαν με ασφάλεια νωρίς το πρωί της Τετάρτης τρεις κινέζοι «ταϊκοναύτες» (αστροναύτες στην Κινεζική). Η αποστολή τους εντάσσεται στην προσπάθειά του κινεζικού έθνους να «στήσει» ένα μόνιμο διαστημικό σταθμό...
Η κρατική τηλεόραση της Κίνας μετέδωσε την τελική κάθοδο της κάψουλας επανεισόδου του διαστημικού σκάφους Shenzhou-10, την επιβράδυνσή του από τα ειδικά αλεξίπτωτα, πριν τελικά προσγειωθεί σε περιοχή της μογγολικής στέπας μετά από 15 ημέρες διαστημικής περιπλάνησης.
 Σύμφωνα με τους ελεγκτές του κινεζικού διαστημικού προγράμματος, οι ταϊκοναύτες Νίε Χαισχάνγκ, Ζανγκ Σιάογιανγκ και Ουάνγκ Γιαπίνγκ ήταν σε καλή φυσική κατάσταση κατά τη διάρκεια της καθόδου στη Γη.
Η αποστολή του διαστημοπλοίου Shenzhou-10 ήταν η μεγαλύτερη που έχει γίνει μέχρι σήμερα με κινεζικό πλήρωμα. Περιελάμβανε αυτόματους και χειροκίνητους ελιγμούς σύνδεσης και μια σειρά επιστημονικών πειραμάτων μέσα στην τροχιακή κάψουλα Tiangong-1.
Πηγές: ΑΜΠΕ, Γερμ. Πρακτορείο
www.naftemporiki.gr