ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 3 Ιουνίου 2013

Φωτεινή ιδέα: Κάμερα από γραφένιο θα καταργούσε την ανάγκη για φλας

 Ο Δρ Ουάνγκ επιδεικνύει την εφεύρεσή του, έναν αισθητήρα ορατού-υπέρυθρου φωτός κατασκευασμένο από γραφένιο (Nanyang Technological University) 
Σιγκαπούρη
Ένας αισθητήρας ψηφιακής φωτογραφίας που βασίζεται στο γραφένιο, αυτό το θαυματουργό υλικό που υπόσχεται επανάσταση σε μια πληθώρα εφαρμογών, είναι τόσο ευαίσθητος στο φως ώστε θα μπορούσε να καταργήσει την ανάγκη για φλας. Το πρωτότυπο του αισθητήρα στο Τεχνολογικό Πανεπιστήμιο Νανιάνγκ στη Σιγκαπούρη 1.000 φορές πιο ευαίσθητος στο φως από τους σημερινούς αισθητήρες CMOS, και επιπλέον καταγράφει και την υπέρυθρη ακτινοβολία...
«Πιστεύουμε ότι η καινοτομία μας θα έχει μεγάλη απήχηση όχι μόνο στις φωτογραφικές μηχανές για καταναλωτές αλλά και στη δορυφορική απεικόνιση και τις εφαρμογές στο μέσο υπέρυθρο» λέει ο Ουάνγκ Κιζιέ.

Το γραφένιο, ένα υλικό πιο σκληρό από το διαμάντι, πιο αγώγιμο από το χαλκό και πιο ελαστικό από το καουτσούκ, απορροφά το φως σε πολλά μήκη κύματος χάρη στη μοναδική δομή του: είναι φύλλα με πάχος ενος ατόμου, αποτελούμενα άτομα άνθρακα διατεταγμένα όλα στο ίδιο επίπεδο.

Λόγω των μεγάλων προπτικών για τη χρήση του νέου υλικού σε εφαρμογές όπως η ηλεκτρονική, η ανακάλυψη του γραφενίου από τους ερευνητές Αντρέ Γκέιμ και Κονσταντίν Νοβολέσοφ βραβεύτηκε με το Νόμπελ Φυσικής

Χάρη στην εξαιρετική απόκρισή του στο φως, το γραφένιο θα μπορούσε να αντικαταστήσει τους αισθητήρες CMOS (Συμπληρωματικός Ημιαγωγός Μετάλλου-Οξειδίου) που χρησιμοποιούνται σήμερα σε κάμερες και τηλεσκόπια.

Η ομάδα του Δρ Ουάνγκ χρησιμοποίησε καθαρό γραφένιο για να δημιουργήσει νανοδομές οι οποίες συγκρατούν για περισσότερο χρόνο τα ηλεκτρόνια που παράγονται όταν πέσει στον αισθητήρα το φως. Αυτό σημαίνει ότι τα ηλεκτρικά σήματα που δίνει ο αισθητήρας είναι σημαντικά πιο ισχυρά σε σχέση με σήμερα.

Οι ερευνητές στη Σιγκαπούρη διαβεβαιώνουν μάλιστα ότι έλαβαν  υπόψη τις κατασκευαστικές πρακτικές στις οποίες βασίζεται σήμερα η βιομηχανία συστημάτων απεικόνισης: οι κατασκευαστές θα μπορούν θεωρητικά να διατηρήσουν τον σημερινό εξοπλισμό για την παραγωγή αισθητήρων CMOS αλλάζοντας μόνο τις πρώτες ύλες τους.

Μένει να δούμε αν η βιομηχανία θα υιοθετήσει στην πράξη τη νέα πρόταση τα επόμενα χρόνια.

O Δρ Ουάνγκ και το πανεπιστήμιό του έχουν ήδη υποβάλλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας.
Newsroom ΔΟΛ , www.in.gr