ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Κυριακή 16 Ιουνίου 2013

Το άγχος εξαφανίζει το χρώμα των μαλλιών


Πολλοί ανακαλύπτουν τις πρώτες άσπρες τρίχες τους γύρω στα 25. Οι ένοχοι, κατά καιρούς, πολλοί: τα γονίδια, το αλκοόλ, το κάπνισμα, ακόμα και η αδρεναλίνη. Αυτή τη φορά, αμερικανοί επιστήμονες βρήκαν πως το πολύ άγχος όντως κάνει τα μαλλιά μας να γκριζάρουν καθώς τα κύτταρα που είναι υπεύθυνα για το χρώμα της τρίχας εξαφανίζονται όταν στο σώμα μας υπάρχουν οι ορμόνες του άγχους.
Τα καλά νέα είναι ότι μπορούμε ίσως να επιβραδύνουμε το γκριζάρισμα με το να μην αγχωνόμαστε. Τα κακά νέα είναι πως άπαξ και τα μαλλιά γκριζάρουν, δεν υπάρχει επιστροφή καθώς τα συγκεκριμένα κύτταρα δεν επανεμφανίζονται ποτέ ξανά...
Οι ερευνητές, στα πλαίσια της μελέτης τους που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Nature Medicine, πραγματοποίησαν πειράματα σε ποντίκια. Ξεκίνησαν με την προϋπόθεση πως όταν το ανθρώπινο σώμα τραυματίζεται, τα βλαστοκύτταρα που είναι υπεύθυνα για την παραγωγή μελανίνης -η σκούρα χρωστική ουσία που μας προστατεύει από την ηλιακή ακτινοβολία- μεταβαίνει από τους θύλακες της τρίχας στο δέρμα, προκειμένου να περιοριστεί η βλάβη του. Στα πειράματα είδαν πως, όταν τα ποντίκια εκτέθηκαν σε ορμόνες του στρες, υπήρχε η ίδια μόνιμη απώλεια χρώματος.
Κατά τους επιστήμονες, αυτό εξηγεί ακόμα γιατί το στρες επηρεάζει και τη χρώση του δέρματος και το κάνει να φαίνεται πιο σκούρο.
Σύμφωνα με τον Δρ. Mayumi Ito από το Πανεπιστήμιο της Νέας Υόρκης, που ηγήθηκε της μελέτης, υπάρχουν στοιχεία που αποδεικνύουν ότι το άγχος μπορεί να «μετακομίσει» τη μελανίνη από τους θύλακες της τρίχας στο δέρμα.
Οι επιστήμονες ελπίζουν τώρα πως η μελέτη τους ίσως συμβάλει στην παραγωγή φαρμάκων που θα περιορίζουν τις επιπτώσεις του υπερβολικού άγχους.
Πηγή: Daily Mail