ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 29 Μαΐου 2012

10 εκ. χρόνια διήρκεσε η ανάκαμψη από το «Μεγάλο Αφανισμό»

Πριν από περίπου 250 εκατομμύρια χρόνια, η Γη βίωσε τη μαζικότερη εξαφάνιση ειδών που έχει καταγραφεί στην παλαιοντολογία. Η Πέρμια - Τριασική Εξαφάνιση είναι γνωστή και ως Μεγάλος Αφανισμός, αφού κατά τη διάρκειά της αφανίστηκαν σχεδόν όλοι οι υδρόβιοι και περίπου 7 στους 10 χερσαίους οργανισμούς που ζούσαν στον πλανήτη. Ήταν επίσης η μοναδική φορά που έντομα αφανίστηκαν μαζικά. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα νέας μελέτης, η Γη χρειάστηκε 10 εκατομμύρια χρόνια για να ανακάμψει πλήρως, αν και πολλά είδη χάθηκαν για πάντα. Δύο ερευνητές από το Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ και το κινεζικό Πανεπιστήμιο Γεωεπιστημών του Γουχάν μελέτησαν αναλύσεις πετρωμάτων, τα οποία βρέθηκαν στην Κίνα και σε άλλες χώρες, προκειμένου να κατανοήσουν το χρονοδιάγραμμα του Μεγάλου Αφανισμού. Υποστηρίζουν ότι, μετά από τον κατακλυσμό που ήρθε πρώτος, επί πέντε με έξι εκατομμύρια χρόνια η Γη βίωνε «εκρήξεις» ακραίων φαινομένων, όπως κρίσεις άνθρακα και οξυγόνου, υπερθέρμανση κ.α...
Τα ζώα που ανέκαμπταν σχετικά γρήγορα ξαναφτιάχνοντας τα οικοσυστήματά τους, πλήττονταν κατ’ επανάληψη, με αποτέλεσμα να χρειαστούν άλλα 5 εκατομμύρια χρόνια για να αναδημιουργήσουν τις κοινότητές τους. «Η ζωή έμοιαζε να επανέρχεται στους φυσιολογικούς της ρυθμούς όταν μια νέα κρίση χτυπούσε γυρνώντας πάλι το χρόνο πίσω», εξηγεί ο καθηγητής στο Πανεπιστήμιο του Μπρίστολ Μάικλ Μπέντον. «Οι κρίσεις άνθρακα επαναλήφθηκαν πολλές φορές μέχρι που επιτέλους, οι συνθήκες εξομαλύνθηκαν μετά από περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια».
Οι επιστήμονες γράφουν στην επιθεώρηση Nature Geosciences ότι τα περίπλοκα οικοσυστήματα άρχισαν να ανακάμπτουν μόνο όταν αυτά τα περιβαλλοντικά «σοκ» άρχισαν να υποχωρούν. Τα είδη που προέκυψαν από αυτές τις ανακατατάξεις - αρχαίοι κάβουρες, αστακοί, τα πρώτα θαλάσσια ερπετά και τα τετράποδα που εξελίχθηκαν σε δεινοσαύρους- αποτελούν τη βάση για τα σημερινά οικοσυστήματα.
«Είναι δύσκολο να αναλογιστεί κανείς πώς αφανίστηκε τόση ζωή, όμως δεν υπάρχει καμία αμφιβολία, κρίνοντας από κάποια φανταστικά πετρώματα που βρήκαμε στην Κίνα και σε άλλες περιοχές σε ολόκληρο τον κόσμο, ότι αυτή ήταν μια από τις μεγαλύτερες κρίσεις που αντιμετώπισαν ποτέ οι ζωντανοί οργανισμοί», λέει ο καθηγητής Ζονγκιάνγκ Τζεν, από το κινεζικό πανεπιστήμιο. Οι δύο ερευνητές υποστηρίζουν ότι, παρότι η λέξη «αφανισμός» έχει αρνητική χροιά, η Πέρμια - Τριασική Εξαφάνιση ουσιαστικά επανεκκίνησε την εξελικτική διαδικασία. 
www.naftemporiki.gr