ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

NASA: «Βροχή» προτάσεων για αποστολές εξερεύνησης του Aρη

Όταν, πριν από μερικές εβδομάδες, η NASA απηύθυνε πρόσκληση σε επιστήμονες και μηχανικούς να της στείλουν ιδέες και προτάσεις για μελλοντικές αποστολές στον Αρη, σίγουρα δεν φανταζόταν πόσο ενθουσιώδης θα ήταν η ανταπόκριση. Το Εργαστήριο Ιδεών και Προσεγγίσεων για την Εξερεύνηση του Aρη, στο Χιούστον του Τέξας, έλαβε περισσότερες από 400 προτάσεις - σχεδόν τις διπλάσιες απ' όσες περίμενε- που ίσως το βοηθήσουν να καταρτίσει τη στρατηγική του για την εξερεύνηση του Κόκκινου Πλανήτη. «Η τόσο μεγάλη ανταπόκριση στέλνει ένα ξεκάθαρο μήνυμα, ότι η εξερεύνηση του ’ρη είναι σημαντική για το μέλλον των διαστημικών εξερευνήσεων», λέει ο επικεφαλής της Διεύθυνσης Επιστημονικών Αποστολών της NASA Τζον Γκράνσφελντ. «Η πρόκληση τώρα θα είναι να επιλέξουμε τις καλύτερες ιδέες για την επόμενη φάση». Ο Γκράνσφελντ, αστροφυσικός και αστροναύτης, διευκρινίζει ότι οι προτάσεις ήρθαν από άτομα και ομάδες ερευνητών, προπτυχιακούς και μεταπτυχιακούς φοιτητές, εργαστήρια, εκπροσώπους της βιομηχανίας, διεθνείς οργανισμούς και τμήματα της ίδιας της NASA...
Οι ιδέες που θα επιλεγούν θα παρουσιαστούν στις 12 με 14 Ιουνίου, κατά τη διάρκεια σεμιναρίων του Σεληνιακού και Πλανητικού Ινστιτούτου, τα οποία θα μεταδοθούν ζωντανά μέσω Ίντερνετ. Οι εμπνευστές τους θα κληθούν να τις αναπτύξουν περαιτέρω, βοηθώντας τη NASA να καταρτίσει μια νέα στρατηγική έως το 2018.
«Η σύνταξη προτάσεων είναι μια διαδικασία πολύ χρονοβόρα, που χρειάζεται μεγάλη προετοιμασία και εκτιμούμε τη σπουδαία ανταπόκριση», λέει ο διευθυντής του Προγράμματος Εξερεύνησης του Aρη Νταγκ Μακούστιον. «Η μετάβαση στον Aρη είναι δύσκολη. Είχαμε τις επιτυχίες και τις απώλειές μας, όμως το ανθρώπινο πνεύμα που θέλει να συνεχίσει την εξερεύνησή του, θα επικρατήσει», προσθέτει από την πλευρά του ο Γκράνσφελντ.
Μια φορά κάθε 15 χρόνια η Γη και ο Aρης έρχονται πιο κοντά λόγω της θέσης που παίρνουν στην τροχιά τους, δίνοντας μια πρώτης τάξεως ευκαιρία για ταχύτερες και πιο οικονομικές αποστολές. Το επόμενο τέτοιο «παράθυρο» θα ανοίξει το 2018 και η NASA δεν θέλει να χάσει την ευκαιρία. Έτσι, τον περασμένο μήνα, απηύθυνε κάλεσμα για την υποβολή προτάσεων, το κόστος των οποίων δεν θα υπερβαίνει τα 700 εκατομμύρια δολάρια. Σημειώνεται ότι η επόμενη αποστολή στον Aρη, με το ρομποτικό εξερευνητή Curiosity, θα στοιχίσει 2,5 δισεκατομμύρια. 
www.naftemporiki.gr