ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Σάββατο 19 Μαΐου 2012

Προϊστορική χελώνα είχε μέγεθος μικρού αυτοκινήτου

Είναι αυτοκίνητο; Είναι βάρκα; Όχι, είναι το απολίθωμα μιας γιγαντιαίας χελώνας, το οποίο ανακαλύφθηκε το 2005 στην Κολομβία. Μόνο το καβούκι της είχε μήκος ένα μέτρο και 72 εκατοστά και το κρανίο της είχε περίπου το μέγεθος μπάλας ποδοσφαίρου. Οι επιστήμονες την ονόμασαν Carbonemys cofrinii ή «καρβουνοχελώνα», καθώς ανακαλύφθηκε στο ανθρακωρυχείο Κερεχόν, το μεγαλύτερο στην Κολομβία και ένα από τα μεγαλύτερα του κόσμου, όπου έχουν ανακαλυφθεί και άλλα απολιθώματα. Το απολίθωμα της «καρβουνοχελώνας» έφερε στο φως ο Έντουιν Καντένα, ένας διδακτορικός φοιτητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας, σύμφωνα με τον οποίο το είδος ανήκει στην οικογένεια των πηλομεδουσιδών, χελώνων του γλυκού νερού με καταγωγή από την ανατολική και νότια Αφρική...
«Είχαμε ανακαλύψει μικρότερα δείγματα χελώνων στην ίδια τοποθεσία», λέει ο Καντένα. «Μετά από τέσσερις ημέρες εργασιών για να ξεσκεπάσω το κέλυφος όμως, συνειδητοποίησα ότι η συγκεκριμένη χελώνα ήταν η μεγαλύτερη που είχε βρεθεί σε αυτήν την περιοχή και από αυτή τη χρονική περίοδο – αυτό το κέλυφος αποτελεί την πρώτη απόδειξη γιγαντισμού στις χελώνες του γλυκού νερού.»
Ο Καντένα και οι συνεργάτες του γράφουν στην Επιθεώρηση Παλαιοντολογίας Σπονδυλωτών ότι η συγκεκριμένη χελώνα έζησε πριν από 60 εκατομμύρια χρόνια. Υπήρξε πιθανότατα κυρίαρχος θηρευτής και «γείτονας» του Τιτανοβόα, του μεγαλύτερου φιδιού που έχει βρεθεί ποτέ, και μάλιστα στο ίδιο ορυχείο. Μικρότεροι συγγενείς του Carbonemys cofrinii συμβίωναν με τους δεινοσαύρους, όμως το είδος αυτό φαίνεται πως έκανε την εμφάνισή του περίπου 5 εκατομμύρια χρόνια μετά από τον αφανισμό τους, όταν σε εκείνη την περιοχή της Νότιας Αμερικής ζούσαν και άλλα γιγαντιαία ζώα.
Οι παλαιοντολόγοι πιστεύουν ότι μια σειρά από αλλαγές στο οικοσύστημα - λιγότεροι θηρευτές, μεγαλύτεροι οικότοποι, περισσότερη τροφή και αλλαγές στο κλίμα- επέτρεψαν στα τεράστια αυτά ζώα να επιβιώσουν. Στην επιβίωση της «καρβουνοχελώνας» φαίνεται πως συνέβαλαν και τα τεράστια, πανίσχυρα σαγόνια της, που επέτρεπαν σε αυτό το παμφάγο να τρώει πραγματικά ό,τι βρισκόταν γύρω του, ακόμη και κροκοδείλους ή άλλες, μικρότερες χελώνες.
Όπως εξηγεί ο καθηγητής στο Κρατικό Πανεπιστήμιο της Βόρειας Καρολίνας Νταν Κσέπκα, ο οποίος συμμετείχε στη μελέτη, η συγκεκριμένη χελώνα «επέζησε γιατί έφαγε τους βασικούς ανταγωνιστές της [...] Κανένα ζώο δεν ενοχλούσε τον Carbonemys - μικρότεροι κροκόδειλοι αποτελούσαν γι' αυτόν εύκολο θύμα»
www.naftemporiki.gr