ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 3 Μαΐου 2012

«Γρήγορο» Wi-Fi με δείκτες λέιζερ

Λονδίνο 

Ερευνητές στην Ταιβάν πειραματίζονται με δείκτες λέιζερ και διαπίστωσαν ότι μπορούν να μεταδίδουν δεδομένα με ταχύτητα δύο φορές μεγαλύτερη από εκείνη τόσο των καλωδίων USB όσο και των δρομολογητών (routers) ασύρματης δικτύωσης, του γνωστού Wi-Fi. Αυτό σημαίνει ότι μπορεί να δημιουργηθεί ένα νέο είδος ασύρματης δικτύωσης το οποίο μάλιστα θα είναι πιο οικονομικό και πιο αποτελεσματικό από τα υπάρχοντα. Ενα δίκτυο ασύρματης δικτύωσης με λέιζερ θα μπορούσε να λειτουργεί σε σημεία όπου τα άλλα ασύρματα δίκτυα δεν επιτρέπεται να λειτουργούν όπως, παραδείγματος χάριν, τα νοσοκομεία...
Το λειζερ-δίκτυο
Η ομάδα των ερευνητών του Εθνικού Πανεπιστημίου Τεχνολογίας της Ταιπέι πειραματίστηκε με δείκτες κόκκινου και πράσινου λέιζερ. Οι επιστήμονες αντικατέστησαν την ενεργειακή πηγή των δύο δεικτών (συμβατικές μπαταρίες) με μια εναλλακτική πηγή αυξάνοντας την ταχύτητα με την οποία άνοιγαν και έκλειναν. Με τη νέα πηγή ενέργειας οι δύο δείκτες μπορούσαν να ανοιγοκλείνουν 500 εκατομμύρια φορές/δευτ.
Στη συνέχεια οι ερευνητές στόχευσαν τους δύο δείκτες σε έναν ανιχνευτή φωτός σε απόσταση δέκα μέτρων. Διαπίστωσαν ότι ο συνδυασμός των δυο δεσμώ φωτός δημιουργούσε ένα οπτικό «καλώδιο» μεταφοράς δεδομένων της τάξης του ενός δισεκατομμυρίων bits/δευτ. Επιπλέον το όλο το σύστημα κόστισε 600 δολάρια, ποσό που είναι ιδιαίτερα χαμηλό.
Οι ειδικοί επισημαίνουν ότι η χρήση των λέιζερ για μεταφορά δεδομένων σε εξωτερικούς χώρους αφού πολλοί περιβαλλοντικοί παράγοντες (βροχή, χιόνι, ομίχλη) καθιστούν αδύνατη τη λειτουργία τους για μεσαίες και μεγάλες αποστάσεις. Σε εσωτερικούς χώρους όμωςδημιουργία ασύρματων δικτύων με λέιζερ μπορεί να είναι εξαιρετικά χρήσιμη. 
www.tovima.gr