ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 14 Μαΐου 2012

100.000 σφαίρες LED φώτισαν ιαπωνικό ποτάμι

Ένα πρωτότυπο υπερθέαμα χάρισε στους Ιάπωνες μεγάλος όμιλος ηλεκτρονικών στο πλαίσιο της γιορτής Χοτάρου (πυγολαμπίδες), στο Τόκιο: θέλοντας να «παντρέψει» την τεχνολογία με την παράδοση, έριξε 100.000 φωτάκια LED στον ποταμό Σουμίντα της ιαπωνικής πρωτεύουσας, «βάφοντάς» τον γαλάζιο και φωτίζοντάς τον κατά τη διάρκεια της νύχτας. Καθεμία από τις εντυπωσιακές σφαίρες περιέχει έναν λαμπτήρα LED, μια επαναφορτιζόμενη μπαταρία Evolta και ένα μικροσκοπικό ηλιακό συλλέκτη. Ένας αισθητήρας στο κάτω μέρος επιτρέπει στη σφαίρα να φωτίζεται μόνο όταν τοποθετηθεί πάνω στο νερό...
Το θέαμα ήταν κομμάτι μιας εικαστικής εγκατάστασης με τίτλο "Hikari no Symphony" («Συμφωνία του Φωτός»), η οποία περιελάμβανε το φωτισμό κι άλλων σημείων της πρωτεύουσας και συναυλία της τραγουδίστριας της ποπ Καόρι Μοτσίντα.
Προλαβαίνοντας τυχόν αντιδράσεις απ' όσους θα εξέφραζαν φόβους για τις συνέπειες μιας τέτοιας κίνησης για το περιβάλλον, η Panasonic διαβεβαίωσε ότι όλες οι σφαίρες λειτουργούν με ηλιακή ενέργεια. Μετά το τέλος του φεστιβάλ άλλωστε, η εταιρία φρόντισε να απομακρύνει όλα τα φωτάκια με ένα τεράστιο δίχτυ και, όπως ανακοίνωσε, θα τα ξαναχρησιμοποιήσει.
www.naftemporiki.gr