ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 16 Μαΐου 2012

Οι τροπικές περιοχές «ταξιδεύουν» προς Βορρά

Λονδίνο 
Αμερικανοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι οι τροπικές περιοχές έχουν αρχίσει να «φαρδαίνουν». Φαίνεται ότι επεκτείνονται προς τα βόρεια, φαινόμενο που θα έχει διάφορες επιπτώσεις στο παγκόσμιο κλίμα. Οι υποτροπικές περιοχές με έρημους γίνονται ακόμη πιο άνυδρες και το νερό «κινείται» και αυτό βορειότερα. Η Ευρώπη αναμένεται στο προσεχές μέλλον να έχει περισσότερες βροχοπτώσεις...

Το όζον
Το όζον είναι ένα αέριο που παράγεται στην ατμόσφαιρα. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας (15-30 χλμ) το όζον δημιουργεί ένα φίλτρο, μια ασπίδα, που προστατεύει τη Γη από τη βλαβερή υπεριώδη ακτινοβολία. Στα ανώτερα στρώματα της ατμόσφαιρας βρίσκεται το 90% του όζοντος το οποίο εξαιτίας της προστασίας που προσφέρει στον πλανήτη έχει λάβει τον χαρακτηρισμό «καλό» όζον. Στα χαμηλότερα στρώματα και ειδικότερα στη τροπόσφαιρα βρίσκεται το υπόλοιπο 10% του αερίου το οποίο όμως εκεί λαμβάνει τη μορφή ρύπων και για αυτόν τον λόγο χαρακτηρίζεται ως «κακό» όζον.
Το φαινόμενο
Σύμφωνα με ερευνητές του Πανεπιστημίου Riverside στην Καλιφόρνια το κακό όζον σε συνδυασμό με τα αερολύματα μαύρου άνθρακα «σπρώχνουν» τις τροπικές περιοχές προς το Βορρά. Οι επιστήμονες υπολογίζουν ότι οι τροπικές περιοχές μετακινούνται κατά 0,7 βαθμούς του βόρειου γεωγραφικού πλάτους ανά δεκαετία.
Οι ερευνητές κατέληξαν στα συμπεράσματα τους μελετώντας κλιματικά δεδομένα από το 1979 ως το 1999 και ειδικότερα ένα κλιματικό μοντέλο που είναι γνωστό ως CMIP3. Οπως λένε,  η αύξηση της θερμοκρασίας στον πλανήτη και ειδικά στις περιοχές του μεσαίου γεωγραφικού πλάτους είναι αυτή που διευρύνει τα όρια των τροπικών περιοχών προς τον Βορρά.
www.tovima.gr