ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 30 Μαΐου 2012

Η Γερμανία (!) κατέρριψε ρεκόρ παραγωγής ηλιακής ενέργειας

Επίδειξη της υπεροχής της στις ΑΠΕ έκανε, την περασμένη Παρασκευή, η Γερμανία: οι ηλιακοί σταθμοί στην επικράτειά της παρήγαγαν 22 γιγαβάτ ηλεκτρικής ενέργειας, ποσότητα που αντιστοιχεί σε αυτήν 20 πυρηνικών εργοστασίων και η οποία θα μπορούσε να καλύψει έως και το 50% των ενεργειακών αναγκών της χώρας. Σύμφωνα με το γερμανικό Ινστιτούτο Βιομηχανίας Ανανεώσιμης Ενέργειας, πρόκειται για παγκόσμιο ρεκόρ παραγωγής ηλεκτρισμού με φωτοβολταϊκά. «Ποτέ άλλοτε καμία χώρα δεν παρήγαγε τόσο φωτοβολταϊκό ηλεκτρισμό», λέει ο Νόρμπερτ ’λνοχ, επικεφαλής του ινστιτούτου. «Τις τελευταίες εβδομάδες, η Γερμανία προσέγγισε πολλές φορές το στόχο των 20 γιγαβάτ, όμως αυτή ήταν η πρώτη φορά που τον ξεπεράσαμε.». Όπως διευκρινίζει ο ’λνοχ, αυτή η ποσότητα ενέργειας θα μπορούσε να καλύψει το εν τρίτο των αναγκών της χώρας σε μια εργάσιμη μέρα και το 50% των αναγκών της το Σαββατοκύριακο, όταν γραφεία και εργοστάσια είναι κλειστά...
Το ότι η Γερμανία κατάφερε να ξεπεράσει το στόχο των 20 γιγαβάτ, όταν πέρυσι μετά βίας άγγιζε τα 14 γιγαβάτ, οφείλεται τόσο στο μεγαλύτερο φωτοβολταϊκό δυναμικό όσο και στην αυξημένη ηλιοφάνεια των τελευταίων μηνών. «Αυτό δείχνει ότι η Γερμανία είναι σε θέση να καλύψει ένα μεγάλο μέρος των αναγκών της σε ηλεκτρισμό με ηλιακή ενέργεια», εκτιμά ο ’λνοχ. «Δείχνει επίσης ότι η Γερμανία μπορεί να τα καταφέρει με λιγότερα εργοστάσια καύσης άνθρακα και αερίου και λιγότερους πυρηνικούς σταθμούς.»
Η πυρηνική καταστροφή της 11ης Μαρτίου 2011 στη Φουκουσίμα της Ιαπωνίας και οι αντιδράσεις που ακολούθησαν, οδήγησαν τη Γερμανία στην ανακοίνωση ότι μέσα στην επόμενη δεκαετία θα κλείσει όλους τους αντιδραστήρες της, εστιάζοντας τις προσπάθειές της στην περαιτέρω ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Οκτώ πυρηνικοί σταθμοί έκλεισαν άμεσα, ενώ βάσει του σχεδίου, οι υπόλοιποι εννέα θα έχουν κλείσει έως το 2022.
Οι επικριτές της μετάβασης στις ανανεώσιμες πηγές υποστηρίζουν ότι δεν είναι αρκετά αξιόπιστες και πως μια βιομηχανοποιημένη χώρα όπως η Γερμανία δεν θα μπορούσε ποτέ να παράγει ποσότητα ρεύματος τέτοια ώστε να καλύπτει το σύνολο των αναγκών της. Το ρεκόρ που κατερρίφθη την Παρασκευή και το Σάββατο, εντάσσεται στις προσπάθειες να αποδειχθεί ότι μια τέτοια μετάβαση είναι εφικτή, τη στιγμή που η χώρα ήδη λαμβάνει το εν πέμπτο του ηλεκτρισμού της από ΑΠΕ.
Η καγκελάριος Μέρκελ και οι διάδοχοί της ωστόσο θα πρέπει να πείσουν τους Γερμανούς ότι ένα μέλλον με ΑΠΕ είναι προς όφελός τους, αφού σύμφωνα με έκθεση του υπουργείου Περιβάλλοντος της χώρας, οι καταναλωτές θα πληρώνουν 4 δισ. ευρώ επιπλέον το χρόνο για να υποστηρίξουν την ηλιακή ενέργεια. Η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος στη Γερμανία είναι ήδη από τις υψηλότερες στον κόσμο, με τους καταναλωτές να πληρώνουν περί τα 23 σεντς του ευρώ ανά κιλοβατώρα. 
www.naftemporiki.gr