ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 7 Μαΐου 2012

Ομάδα επιστημόνων θα ζήσει 8 μήνες σε μια απομονωμένη βάση στην Ανταρκτική

Λονδίνο 
Διεθνής ομάδα επιστημόνων εγκαταστάθηκε  σε μια απομονωμένη βάση στην Ανταρκτική όπου θα ζήσει για 8 μήνες σε συνθήκες συνεχούς σκότους και θερμοκρασίες μικρότερες των -80 βαθμών Κελσίου. Πρόκειται για ένα πείραμα προσομοίωσης των συνθηκών που θα αντιμετωπίσει το πλήρωμα μιας επανδρωμένης αποστολής στον Αρη. Οι ειδικοί από τη Βρετανία, τη Γαλλία και την Ιταλία παρακολούθησαν το περασμένο Σάββατο το ηλιοβασίλεμα και το χάρηκαν ιδιαίτερα αφού θα αργήσουν πολύ να το ξαναδούν. Η ομάδα, η οποία αποτελείται από 14 άτομα, αμέσως μετά τη δύση του ήλιου εισήλθε στη βάση Concordia Research Station που βρίσκεται σε ένα υψίπεδο της Ανταρκτικής...

Καθώς το νότιο ημισφαίριο βρίσκεται στο τέλος του φιθνοπώρου, ο ήλιος θα κάνει ξανά την εμφάνιση του στην περιοχή τον Αύγουστο και οι θερμοκρασίες που θα σημειωθούν εκεί αυτούς τους μήνες θα είναι μικρότερες από τους -80 βαθμούς Κελσίου. Όπως υποστηρίζουν οι ειδικοί οι συνθήκες στη συγκεκριμένη περιοχή είναι ότι πιο κοντινό στο… Διάστημα υπάρχει πάνω στη Γη.
«Θα ζήσουμε στον πιο άγριο χειμώνα του πλανήτη. Οι θερμοκρασίες θα πέσουν κάτω από τους -80 βαθμούς Κελσίου αν και  μετά τους -20 βαθμούς εγώ τουλάχιστον δεν καταλαβαίνω διαφορά. Επιπλέον για περίπου τέσσερις μήνες θα ζήσουμε μέσα στο απόλυτο σκοτάδι. Οι ρυθμοί της ζωής μεταβάλλονται σε αυτή την απομόνωση. Επίσης το ανοσοποιητικό σύστημα εξασθενεί και έτσι γίνεται ευάλωτο σε λοιμώξεις. Αν όμως  καταφέρουμε να αντέξουμε και να δείξουμε ότι ο άνθρωπος μπορεί να κάνει το ταξίδι στον Αρη όλη αυτή η ταλαιπωρία θα αξίζει τελικά τον κόπο» ανέφερε ο καθηγητής Αλεξάντερ Κούμαρ, επικεφαλής της αποστολής.
www.tovima.gr