ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 20 Ιουλίου 2011

Με πιστόλια λέϊζερ το αγώνισμα της σκοποβολής στο μοντέρνο πένταθλο στους Ολυμπιακούς Αγώνες του 2012 στο Λονδίνο

Η τεχνολογία αυτή, που αντικαθιστά το σημερινό πιστόλι με τα μολυβένια βληματάκια, παρουσιάστηκε το διήμερο 21-22 Αυγούστου 2010 στους πρώτους Ολυμπιακούς Αγώνες Νέων (YOG) στη Σιγκαπούρη.Ασφαλώς πρόκειται για τη μεγαλύτερη καινοτομία στην ιστορία του αθλήματος, με ανυπολόγιστες προεκτάσεις και συνέπειες. Ο πρόεδρος...

της Διεθνούς Ομοσπονδίας Μοντέρνου Πεντάθλου (UIPM), Κλάους Σόρμαν, δήλωσε: «Θα έχουμε πιστόλια με λέιζερ στους Ολυμπιακούς Αγώνες του Λονδίνου. Με βάση τη νέα αυτή τεχνολογία, όλες οι χώρες του κόσμου μπορούν να λάβουν μέρος στο άθλημά μας». Είναι γνωστό ότι κάποιες χώρες έχουν πολύ αυστηρή νομοθεσία για τα όπλα, η οποία περιλαμβάνει και τα αεροβόλα (για παράδειγμα η Βρετανία) και οι αθλούμενοι στη σκοποβολή, στο μοντέρνο πένταθλο και σε άλλα αθλήματα αντιμετωπίζουν ανυπέρβλητα εμπόδια με την έκδοση αδειών.
Με τη χρήση των πιστολιών λέιζερ εκτιμάται ότι θα προσέλθουν νέοι αγωνιζόμενοι, καθώς δεν θα υπάρχουν πλέον προβλήματα με άδειες από την αστυνομία. Ο δρ Σόρμαν μολονότι δεν έδωσε σχετικά στοιχεία, είπε ότι αναμένεται το κόστος των αγώνων και των προπονήσεων στη σκοποβολή να μειωθεί κατά τα δύο τρίτα του σημερινού.
Επίσης σημείωσε ότι η εισαγωγή των όπλων λέιζερ στον αθλητισμό θα εγκαινιάσει μια νέα προοπτική: «Με αυτά θα μπορούν να γίνονται αγώνες σκοποβολής σε πάρκα, ακόμα και σε εμπορικά κέντρα. Θέματα ασφάλειας δεν θα ανησυχούν πλέον τους διοργανωτές». Ο Κλάους Κράμερ, διευθυντής του σχετικού προγράμματος, παρουσίασε στη Σιγκαπούρη τα νέα πιστόλια λέιζερ και για του λόγου το αληθές (για να δείξει, δηλαδή, ότι δεν συντρέχουν λόγοι ανησυχίας σε σχέση με την ασφάλεια) πυροβόλησε σχεδόν εξ επαφής το χέρι του. Και εξήγησε: «Κρατήσαμε τη λαβή, τη σκανδάλη και όλα τα άλλα μέρη του όπλου. Αφαιρέσαμε ό,τι ήταν επικίνδυνο».
Ο δρ Σόρμαν εξήγησε, επίσης, ότι η Ομοσπονδία συζήτησε με μερικές από τις αθλήτριες που πήραν μέρος στο μοντέρνο πένταθλο στη Σιγκαπούρη και καμία δεν είχε κάτι να προσάψει στη νέα τεχνική για τα όπλα. Η χρυσή ολυμπιονίκης του μοντέρνου πένταθλου στα κορίτσια, Λέιντι Λόρα Μόγια Λόπεζ, είπε μάλιστα ότι είναι ήδη πιο εύκολο, κατά κάποιον τρόπο, επειδή το πιστόλι έγινε ελαφρύτερο. Ο χρυσός ολυμπιονίκης Κιμ από την Κορέα, αντιθέτως, δήλωσε ότι είχε πρόβλημα να συνηθίσει το όπλο. Και αυτό γιατί προπονήθηκε με το νέο του πιστόλι μόλις λίγες ημέρες πριν από τους Αγώνες στη Σιγκαπούρη: «Οι βολές ήταν ταχύτερες και έτσι ήμουν νευρικός». Ωστόσο, είναι επίσης πεπεισμένος ότι το μέλλον του αθλήματος βρίσκεται στα όπλα λέιζερ.
Το πιστόλι λέιζερ σηματοδοτεί τη δεύτερη μεγάλη αλλαγή που θα σημειωθεί στο μοντέρνο πένταθλο από τους Ολυμπιακούς Αγώνες του Πεκίνου (2008). Η πρώτη είναι ότι αντί για δύο ξεχωριστά αθλήματα (τρέξιμο και σκοποβολή) υπάρχει πλέον ένα άθλημα σε συνδυασμό των δύο αυτών, το μπίαθλο. Η δεύτερη είναι η αντικατάσταση των παραδοσιακών όπλων και η χρήση πιστολιών με ακτίνες λέιζερ.
Το ερώτημα είναι αν η Διεθνής Ομοσπονδία Σκοποβολής (ISSF) θα υιοθετήσει τη χρήση αεροβόλων πιστολιών - τουφεκιών λέιζερ. Προς το παρόν, δεν έχει πάρει θέση στο θέμα και θεωρείται βέβαιο ότι θα αποφασίσει σχετικά μετά το 2012. Είναι σαφές ότι αν η ISSF πει το «ναι» στα όπλα λέιζερ, τότε ανοίγει ένα νέο κεφάλαιο στην ιστορία των Ολυμπιακών Αγώνων, αφού οι σφαίρες θα εξαφανιστούν από το λεξικό των σύγχρονων Ολυμπιάδων.
ΠΗΓΗ www.enet.gr