ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

«Ιπτάμενη σφαίρα»- κατάσκοπος μπαίνει από το παράθυρο

Τόκιο
Μπορεί να μπαίνει στο κτίριο από το παράθυρο, να ανεβαίνει κλιμακοστάσια πετώντας, να παραμένει μετέωρη, ακόμα και να κυλά στο έδαφος σαν μπάλα. Ονομάζεται «Φουτουριστικό Κυκλικό Ιπτάμενο Αντικείμενο» και είναι η τελευταία εφεύρεση του ιαπωνικού υπουργείου Άμυνας στη μάχη κατά..
της τρομοκρατίας και των φυσικών καταστροφών.Η επαναφορτιζόμενη μαύρη σφαίρα έχει μέγεθος μπάλας του μπάσκετ και αποτελείται από έναν σκελετό από ανθρακόνημα, ο οποίος περικλείει έναν έλικα, οκτώ μικρά πηδάλια και τρία γυροσκόπια για ισορροπία.
Είναι σχεδιασμένη να μεταδίδει στους χειριστές της ζωντανή εικόνα από ό,τι βλέπει στο έδαφος.
«Όταν τελειοποιηθεί θα μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε περιοχές που έχουν πληγεί από καταστροφές, σε επιχειρήσεις κατά της τρομοκρατίας ή στο αντάρτικο πόλεων» δήλωσε ο Φουμιγιούκι Σάτο, εφευρέτης της συσκευής στο Ινστιτούτο Τεχνικής Έρευνας και Ανάπτυξης του υπουργείου Άμυνας της Ιαπωνίας.
Ο ιπτάμενος κατάσκοπος, με βάρος μόλις 340 γραμμάρια, μπορεί να αναπτύσσει ταχύτητες μέχρι 60 χλμ την ώρα, χρειάζεται όμως επαναφόρτιση έπειτα από οκτώ λεπτά πτήσης.
Newsroom ΔΟΛ