ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

Κολοσσιαία κοιτάσματα σπανίων γαιών στο βυθό του Ειρηνικού

Τεράστια κοιτάσματα σπανίων γαιών εντοπίστηκαν στο βυθό του Ειρηνικού των οποίων η εξόρυξη είναι εξαιρετικά εύκολη, σύμφωνα με Ιάπωνες επιστήμονες.
«Τα κοιτάσματα έχουν πολύ μεγάλη συγκέντρωση σπανίων γαιών. Ένα τετραγωνικό χιλιόμετρο κοιτασμάτων επαρκεί για το 1/5 της ετήσιας κατανάλωσης διεθνώς» είπε ο Γιασουχίρο Κάτο, καθηγητής επιστημών γης του πανεπιστημίου του Τόκιο.
Η ανακάλυψη...
έγινε από ομάδα της οποίας ηγήθηκε ο Κάτο και στην οποία συμπεριλαμβάνονταν ερευνητές της ιαπωνικής Υπηρεσίας Θαλασσίων/ Χερσαίων Επιστημών και Τεχνολογίας.
Τα ορυκτά εντοπίστηκαν σε δείγματα λάσπης που είχαν ληφθεί από 78 σημεία σε βάθη 3.500-6.000 μέτρων υπό την επιφάνεια. Το 1/3 των σημείων απέδωσαν πλούσιες περιεκτικότητες σε σπάνιες γαίες και ύτριο.
Τα κοιτάσματα βρίσκονται σε διεθνή ύδατα, σε μία περιοχή που εκτείνεται ανατολικά και δυτικά της Χαβάης, καθώς και ανατολικά της Ταϊτής, στη Γαλλική Πολυνησία.
Σύμφωνα με τον Κάτο, οι σπάνιες γαίες που περιέχονται στα κοιτάσματα φτάνουν στα 80- 100 δισεκατομμύρια τόννοι. Αυτή τη στιγμή τα διεθνή αποθέματα των οποίων η ύπαρξη έχει επιβεβαιωθεί από τη US Geological Survey ανέρχονται στα 110 δισεκατομμύρια, και εντοπίζονται κυρίως στην Κίνα, τη Ρωσία και άλλες πρώην σοβιετικές δημοκρατίες και τις ΗΠΑ.
Λεπτομέρειες σχετικά με την ανακάλυψη των Ιαπώνων ερευνητών δημοσιεύτηκαν στην online έκδοση του βρετανικού Natural Geoscience. Τα επίπεδα ουρανίου και θορίου που εντοπίστηκαν εκτιμάται πως ανέρχονται στο 1/5 των κοιτασμάτων που υπάρχουν στην ξηρά.
Οι σπάνιες γαίες χρησιμοποιούνται στη βιομηχανία υψηλής τεχνολογίας για την κατασκευή ηλεκτρονικών συσκευών, μαγνητών και μπαταριών. Η Κίνα αποτελεί τη μεγαλύτερη εξαγωγό, ενώ στην Ιαπωνία αντιστοιχεί το 1/3 της παγκόσμιας ζήτησης.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από Reuters