ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 29 Ιουλίου 2011

Νέα απειλή για το κλίμα οι πυρκαγιές στην αρκτική τούνδρα

Λονδίνο
Έπειτα από μια απουσία 11.000 ετών, οι μεγάλες πυρκαγιές επιστρέφουν στην τούνδρα της Αρκτικής και απειλούν να επιδεινώσουν την κλιματική αλλαγή: η πρωτοφανής φωτιά στην Αλάσκα το 2007 απελευθέρωσε όλο τον άνθρακα που είχε δεσμευτεί στα εδάφη της περιοχής εδώ και μισό αιώνα, προειδοποιεί μελέτη στο Nature. Στις περιοχές της Ρωσίας και του Καναδά κοντά στον Αρκτικό Κύκλο, οι χαμηλές θερμοκρασίες...

εμποδίζουν την αποσύνθεση των οργανικών ουσιών, από την οποία απελευθερώνονται μεγάλες ποσότητες διοξειδίου του άνθρακα -του κυριότερου αέριου του θερμοκηπίου.
Οι πρωτοφανείς δασικές πυρκαγιές στη Ρωσία πέρυσι και φέτος προοιωνίζονται μια απότομη μεταβολή αυτής της κατάστασης τις επόμενες δεκαετίες.
Μια εικόνα για το τι μπορεί να συμβεί έδωσε η πυρκαγιά που κατέκαψε πάνω από 1.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα τούνδρας στο Νορθ Σλόουπ της Αλάσκα στο ασυνήθιστα καυτό καλοκαίρι του 2010.
Ήταν η μεγαλύτερη πυρκαγιά που έχει καταγραφεί ως σήμερα στην αρκτική τούνδρα.
Ερευνητική ομάδα του Πανεπιστημίου της Αλάσκα στο Φέαρμπανκς και του Πανεπιστημίου της Φλόριντα εκτιμούν τώρα ότι η φωτιά απελευθέρωσε 2,3 εκατομμύρια τόνους διοξειδίου του άνθρακα -ποσότητα που ισοδυναμεί με τις ετήσιες εκπομπές της πόλης του Μαΐάμι.
Η ραδιοχρονολόγηση των εδαφών έδειξε ότι η μέγιστη ηλικία των οργανικών υλικών που κάηκαν ήταν 50 χρόνια.
Το περιστατικό ήταν ανησυχητικό, δεδομένου ότι οι πυρκαγιές απουσίαζαν από την τούνδρα εδώ και 11.000 χρόνια, από το τέλος της εποχής των παγετώνων. «Ωστόσο η συχνότητα των πυρκαγιών αυξάνεται [τα τελευταία χρόνια] πιθανότατα λόγω της παγκόσμιας θέρμανσης» επισημαίνει η Σιντόνια Μπρετ-Χαρτ του Πανεπιστημίου της Αλάσκα, μέλος της ερευνητικής ομάδας.
«Αν τα χρονικά διαστήματα μεταξύ των πυρκαγιών παραμείνουν μεγάλα, από 80 έως 150 χρόνια, η τούνδρα θα έχει τον καιρό να ανακάμψει» εκτιμά η ερευνήτρια.
«Αν όμως αυτές οι πυρκαγιές αρχίσουν να εκδηλώνονται συχνότερα, ας πούμε μια φορά ανά δεκαετία, το τοπίο δεν θα μπορεί να ανακάμψει» προειδοποιεί.
Newsroom ΔΟΛ , www.in.gr