ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 21 Ιουλίου 2011

Προσγειώθηκε στο Διαστημικό Κέντρο Κένεντι το Atlantis

Ακρωτήριο Κανάβεραλ
Στο Ακρωτήριο Κανάβεραλ του Διαστημικού Κέντρου Κένεντι προσγειώθηκε στις 12:56 (ώρα Ελλάδας) το Atlantis, ολοκληρώνοντας την τελευταία αποστολή του στο διάστημα και κλείνοντας την εποχή των αμερικανικών διαστημικών λεωφορείων, έπειτα από τρεις δεκαετίες που σημαδεύτηκαν από μεγάλες επιτυχίες αλλά και δύο τραγωδίες...

Κατά την 9ήμερη παραμονή του στον Διεθνή Διαστημικό Σταθμό, το Atlantis παρέδωσε πάνω από πέντε τόνους τροφίμων, ρούχων και εξοπλισμού.

«Ευχαριστούμε για τη φιλοξενία» ήταν τα λόγια με τα οποία ο κυβερνήτης του Atlantis Κρις Φέργκιουσον αποχαιρέτησε το πλήρωμα του ISS.
Η NASA θα παραδώσει την σκυτάλη των αποστολών προς τον Σταθμό σε δύο ιδιωτικές εταιρείες τον επόμενο χρόνο, τις Space Exploration Technologies και Orbital Sciences Corp. Αποστολές θα συνεχίζουν να στέλνουν η Ρωσία, η ΕΕ και Ιαπωνία.
Το διαστημικό λεωφορείο, η πολυπλοκότερη ιπτάμενη μηχανή που έχει ποτέ κατασκευαστεί, έθεσε σε τροχιά το πρώτο διαστημικό τηλεσκόπιο, το Hubble, το οποίο αποτέλεσε επανάσταση στην αστρονομία και συνέβαλε στην κατασκευή του Διεθνούς Διαστημικού Σταθμού και στη λειτουργία του.
Το Atlantis θεωρείται το αποκορύφωμα της διεθνούς συνεργασίας στο διάστημα. Το πρόγραμμα σημαδεύτηκε από δύο καταστροφές: την έκρηξη του Challenger στις 28 Ιανουαρίου 1986 αμέσως μετά την εκτόξευσή του και την διάλυση του Columbia την 1η Φεβρουαρίου του 2003 κατά την επιστροφή του στην ατμόσφαιρα. Δεκατέσσερις αστροναύτες έχασαν τη ζωή τους στις δύο αυτές τραγωδίες.
ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ