ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 19 Ιουλίου 2011

Σε τροχιά το Radio-Astron

Λονδίνο
Τέθηκε σε τροχιά πριν από λίγες ώρες το ρωσικό διαστημικό τηλεσκόπιο RadioAstron, που είναι ένα διαστημικό τηλεσκόπιο με «διάμετρο» 30 φορές μεγαλύτερη από της Γης!! Η εκτόξευση έγινε από το διαστημικό κέντρο του Μπαϊκονούρ στο Καζακστάν και το τηλεσκόπιο θα κινείται σε ελλειπτική τροχιά γύρω από την γη σε διαφορετικά υψόμετρα...

Το RadioAstron θα μπορεί να σαρώνει όλα τα μήκη και πλάτη του γαλαξία μας και να εντοπίζει ηλιακά συστήματα που βρίσκονται πολύ μακριά από εμάς.
Σύμφωνα με τους κατασκευαστές του, το RadioAstron είναι το πιο ισχυρό τηλεσκόπιο που έχει τεθεί σε λειτουργία μέχρι σήμερα αφού θα μπορεί να παράγει εικόνες που θα έχουν χιλιάδες φορές υψηλότερη ανάλυση από εκείνη των άλλων διαστημικών τηλεσκοπίων.
Το μεγαλύτερο πιάτο
Το RadioAstron είναι «παιδί» του Ψυχρού Πολέμου αφού η ιδέα για την δημιουργία του και οι πρώτες προσπάθειες υλοποίησης της έγιναν πριν από τριάντα χρόνια αλλά μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης η κατασκευή του τηλεσκοπίου εξελισσόταν με εξαιρετικά αργούς ρυθμούς. Τα τελευταία χρόνια όμως η Ρωσική Υπηρεσία Διαστήματος αποφάσισε να επιταχύνει την προσπάθεια και να ολοκληρωθεί η κατασκευή του.
Το μυστικό της ισχύος του RadioAstron κρύβεται στην δυνατότητα του να επικοινωνεί και να συνεργάζεται με επίγεια ραδιοτηλεσκόπια, βάσει μιας τεχνικής που ονομάζεται συμβολομετρία. Με αυτόν τον τρόπο ενώνεται η ισχύς όσων συστημάτων μετέχουν στο δίκτυο. Το RadioAstron θα ανοίξει μια κεραία δέκα μέτρων αλλά συνδεόμενο με πολλά επίγεια τηλεσκόπια σε όλο τον κόσμο στην ουσία θα δημιουργηθεί μια γιγάντια κεραία, ένα «πιάτο» που υπολογίζεται ότι θα έχει διάμετρο 30 φορές μεγαλύτερη από την διάμετρο της Γης!
Το RadioAstron θα κινείται σε διαφορετικά υψόμετρα και θα μπορεί να ερευνά και να καταγράφει εικόνες από διαφορετικά σημεία και γωνίες. Το απώτατο σημείο στο οποίο θα κινείται είναι 340 χιλιάδες χιλιόμετρα μακριά από την Γη. «Δεν έχει υπάρξει άλλο ραδιοτηλεσκόπιο που να λειτουργεί τόσο μακριά από την Γη" δήλωσε ο Γιούρι Κοβάλεφ, στέλεχος του Κέντρου Αστρονομίας και Διαστήματος του Ινστιτούτου Φυσικής Lebedev στην Μόσχα που έχει τον έλεγχο της αποστολής.
Σύμφωνα με τους επιτελείς της αποστολής το RadioAstron θα παράγει εικόνες με ποιότητα δέκα χιλιάδες φορές ανώτερη από εκείνη του αναβαθμισμένου Hubble το οποίο σήμερα διαθέτει την πιο ισχυρή κάμερα καταγραφής μακρινών αντικειμένων στο Σύμπαν.
ΠΗΓΗ www.tovima.gr