ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Δευτέρα 11 Ιουλίου 2011

«Δεκαετίες» θα χρειαστούν για τη διάλυση των αντιδραστήρων της Φουκουσίμα

Τόκιο
Τα πυρηνικά καύσιμα που έλιωσαν μέσα στους αντιδραστήρες της Φουκουσίμα δεν θα απομακρυνθούν πριν από το 2021, ενώ η όλη επιχείρηση για τη διάλυση των εγκαταστάσεων θα διαρκέσει «αρκετές δεκαετίες». Η δραματική εκτίμηση ...

ανακοινώθηκε από την ιαπωνική κυβέρνηση, η οποία πρόκειται να παρουσιάσει τη Δευτέρα τα τεστ αντοχής για τους υπόλοιπους αντιδραστήρες της χώρας, που βρίσκεται αντιμέτωπη και με σοβαρή ενεργειακή κρίση.

«Αναμένεται να χρειαστούν τρία, πέντε ή και δέκα χρόνια για να θέσουμε την κατάσταση υπό έλεγχο και αρκετές δεκαετίες μέχρι να λήξει τελικά το ατύχημα» δήλωσε την Κυριακή ο πρωθυπουργός Ναότο Καν.

Σύμφωνα με το δημόσιο τηλεοπτικό κανάλι NKH, τόσο οι Αρχές, όσο και οι κατασκευαστές και οι διαχειριστές του εργοστασίου, εκτιμούν ότι θα περάσουν δεκαετίες μέχρι να ολοκληρωθεί η διάλυση των αντιδραστήρων, που προκάλεσαν το χειρότερο πυρηνικό δυστύχημα στη διάρκεια μιας ανθρώπινης γενιάς.

Η ιαπωνική Επιτροπή Πυρηνικής Ενέργειας και η διαχειρίστρια εταιρεία Tepco έχουν θέσει ως προσωρινό στόχο να ξεκινήσουν την απομάκρυνση των λιωμένων ράβδων πυρηνικού καυσίμου, που υπάρχουν σε τρεις από τους τέσσερις αντιδραστήρες, γύρω στο 2021.

Σε εφαρμογή βρίσκεται στο μεταξύ το βραχυπρόθεσμο σχέδιο για την απενεργοποίηση των αντιδραστήρων στο σταθμό Φουκουσίμα-Νταΐτσι, από τον οποίο διαρρέει ραδιενέργεια μετά την καταστροφή των συστημάτων ψύξης. Η Tepcο θα προσπαθήσει να έχει σταματήσει τις διαρροές μέχρι τα τέλη Αυγούστου και να θέσει οριστικά εκτός λειτουργίας τους αντιδραστήρες τον Ιανουάριο.

Όπως αναφέρει το AFP, ο σχεδιασμός για τη μακροπρόθεσμη επιχείρηση απορρύπανσης του χώρου του εργοστασίου βασίστηκε στην εμπειρία των ΗΠΑ με το ατύχημα του Θρι Μάιλ Άιλαντ το 1979.



Newsroom ΔΟΛ, με πληροφορίες από Associated Press