ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Μανχάτανχεντζ, όπως …Στόουνχεντζ!

Νέα Υόρκη
Με τους πολύβοους δρόμους της Νέας Υόρκης φαίνεται ότι ευθυγραμμίζεται ο Ήλιος δύο φορές τον χρόνο, χαρίζοντας σε μικρούς και μεγάλους μια μαγευτική εικόνα της πόλης λουσμένης με τα εντυπωσιακά χρώματα της δύσης. «Το Μανχάτανχεντζ αποτελεί ένα μοναδικό αστικό φαινόμενο στον κόσμο» αναφέρει...

ο αστροφυσικός Νιλ ΝτεΓράς Τάισον από το Αμερικανικό Μουσείο Φυσικής Ιστορίας, που ανακάλυψε το φαινόμενο.

Η ονομασία του εντυπωσιακού παιχνιδίσματος του ηλιακού φωτός με την άσφαλτο και τα γυάλινα κτίρια της αμερικανικής μεγαλούπολης, προέκυψε από το «πάντρεμα» του νεοϋρκέζικου Μανχάταν με εκείνη του φημισμένου νεολιθικού μνημείου του Στόουνχεντζ, στη Βρετανία.
Σύμφωνα με τους ειδικούς, πέρα από σημείο λατρείας, το μεγαλιθικό μνημείο χρησίμευε και ως αστρονομικό παρατηρητήριο. Κάθε χρόνο, κατά την ανατολή της πρώτης ημέρας του θερινού και του χειμερινού ηλιοστασίου, ο Ήλιος ευθυγραμμίζεται με τον κεντρικό άξονα του μνημείου οδηγώντας τους επιστήμονες στο συμπέρασμα ότι το Στόουνχεντζ χρησιμοποιούνταν ως αξιόπιστο ημερολογιακό εργαλείο.
«Ζυγή» ευθυγράμμιση
Στο Μανχάταν, το ηλιακό φαινόμενο πραγματοποιείται πριν από τη δύση του ήλιου, σε ημερομηνίες κοντά στο θερινό και το χειμερινό ηλιοστάσιο. Το εντυπωσιακό είναι ότι ο ήλιος ευθυγραμμίζεται με τους δρόμους με ζυγή αρίθμηση στα δυτικά και τα ανατολικά της πόλης, δημιουργώντας αστικές ακτίνες που φωτίζουν τις οδούς με τα ψηλά, επιβλητικά κτίρια.
«Ως παιδί είχα επισκεφθεί το Στόουνχεντζ στο Σάλισμπερι Πλέιν και αργότερα μελέτησα αρκετά και άλλα πέτρινα μνημεία στη Βρετανία. Οπότε κατά κάποιο τρόπο, είχα ζήσει το συναισθηματικό δέος που μπορεί να προκαλέσει η ευθυγράμμιση του Ήλιου σε έναν πολιτισμό ή έναν λαό», περιγράφει ο ειδικός.
Το Μανχάτανχεντζ ωστόσο ενδέχεται να είναι τελικά πολύ πιο περίπλοκο από ό,τι φαίνεται.
«Σε κάθε πόλη στην οποία ο Ήλιος ευθυγραμμίζεται με τους δρόμους της κατά τη δύση, μπορεί να πραγματοποιηθεί ημερολογιακή αναγνώριση των ημερών. Παρατηρώντας ωστόσο τα αστικά κέντρα βλέπουμε ότι η σύγχρονη δομή τους ίσως να μην καθιστά κάτι τέτοιο εφικτό» καταλήγει ο αμερικανός αστροφυσικός.
Φλογερό Μανχάταν δύο φορές το χρόνο
Η βύθιση του Ήλιου στους δρόμους του Μανχάταν πραγματοποιήθηκε τελευταία φορά στις 30 Μαίου και τώρα αναμένεται να συμβεί στις 13 Ιουλίου.Η συνέχεια αναμένεται μεταξύ 5 Δεκεμβρίου και 8 Ιανουαρίου.
Για τους περίεργους που επιθυμούν να δουν ιδίοις όμμασι το σύγχρονο φαινόμενο πάντως, ο ΝτεΓκράς Τάισον συνιστά ότι θα πρέπει να «τοποθετηθούν όσο πιο ανατολικά στο Μανχάταν μπορούν» – π.χ. η 14η, 34η και 42η οδός, οι οποίες προσφέρουν στους θεατές μοναδικά στιγμιότυπα του Εμπάιαρ Στέιτ Μπίλντινγκ και του Κράισλερ Μπίλντινγκ στο κόκκινο φως της δύσης.
ΠΗΓΗ www.tovima.gr