ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Παρασκευή 15 Ιουλίου 2011

Ροφός - Κινδυνεύει με εξαφάνιση

Για κακή του τύχη είναι πεντανόστιμος. Και γι' αυτό κινδυνεύει πια με εξαφάνιση καθώς είναι αγαπημένος στόχος επαγγελματιών και ερασιτεχνών ψαράδων. Κρύβεται ο καημένος στο θαλάμι του, απλώνεται και φουσκώνει όταν χτυπηθεί από ψαροντούφεκο για να σφηνώσει στα βράχια, αλλά...
δεν τα καταφέρνει να σωθεί. Ως αποτέλεσμα, ένα ψάρι που κολυμπάει στα νερά της Μεσογείου από την αρχαιότητα γίνεται πια όλο και πιο σπάνιο.
Ο ροφός προτιμά να τρώει μικρότερα ψάρια και χταπόδια. Και ενώ είναι μοναχικός, συχνά - λένε οι ψαροντουφεκάδες - στο θαλάμι του φιλοξενεί και άλλα ψάρια. Κάτι επικίνδυνο γι' αυτόν καθώς έτσι τον εντοπίζουν όσοι τον ψάχνουν αφού πολλές φορές η παρουσία ενός σικυού ή ενός σαργού σε ένα θαλάμι μπορεί να αποκαλύψει και την ύπαρξη του ροφού.
Αλλο περίεργο χαρακτηριστικό του ροφού είναι ότι αρχίζει τη ζωή του ως θηλυκό, αλλά όσο μεγαλώνει και βαραίνει αλλάζει και γίνεται αρσενικό - πάνω από 10 κιλά δεν υπάρχει θηλυκός ροφός. Ο Ορφός, όπως αναφέρεται στον Αριστοτέλη, συγγενεύει με την πέρκα και την εξίσου νόστιμη στήρα. Στις ελληνικές θάλασσες, δεν ξεπερνά το ένα μέτρο σε μήκος και αν τη γλιτώσει από παραγάδια, ψαροντούφεκα και λοιπά, μπορεί να ζήσει και 50 χρόνια. Το γένος του κρατάει το ελληνικής καταγωγής όνομά του, epinephelus, επινέφελος δηλαδή, ίσως γιατί στο σώμα του έχει κηλίδες σαν συννεφάκια.
Διατροφική αξία
Στην πυραμίδα της μεσογειακής διατροφής τα ψάρια βρίσκονται στη μέση, δηλαδή προτείνεται να καταναλώνονται τρεις φορές την εβδομάδα. Πλούσια σε βιταμίνες, φώσφορο, ασβέστιο και Ω3, είναι ό,τι καλύτερο για τον οργανισμό καθώς μας δίνουν και πολύ καλής ποιότητας πρωτεΐνη.
ΠΗΓΗ www.tanea.gr
stamo2.tripod.com