ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τετάρτη 13 Ιουλίου 2011

Θάνατος κομήτη στον Ήλιο παρατηρήθηκε ζωντανά για πρώτη φορά

Ουάσινγκτον
Για πρώτη φορά στην ιστορία της αστρονομίας, η καταστροφή ενός κομήτη που βούτηξε με ταχύτητα στην επιφάνεια του Ήλιου φωτογραφήθηκε και βιντεοσκοπήθηκε σε πραγματικό χρόνο, ανακοίνωσαν ερευνητές της NASA.Η βουτιά θανάτου καταγράφηκε από δύο δορυφόρους που...

κρατούν τα μάτια τους μονίμως στραμμένα στο άστρο, το Παρατηρητήριο Ηλιακής Δυναμικής (SDO) και το Ηλιακό και Ηλιοσφαιρικό Παρατηρητήριο (SOHO).
Κομήτες που πλησιάζουν επικίνδυνα στον Ήλιο έχουν παρατηρηθεί και στο παρελθόν, αυτή όμως ήταν η πρώτη βουτιά που βιντεοσκοπείται ζωντανά.
«Λόγω της έντονης θερμότητας και της ακτινοβολίας, ο κομήτης απλά εξατμίστηκε εντελώς» ανακοίνωσαν οι υπεύθυνοι του SDO.
Ορατός σαν μικρή λευκή κουκίδα στο υπεριώδες τμήμα του φάσματος, ο κομήτης διακρίνεται να διασχίζει τον ηλιακό δίσκο και να χάνεται στην αριστερή πλευρά του.
Οι κομήτες, σώματα από πάγους και σκόνη, θεωρούνται κατάλοιπα  από το σχηματισμό του Ηλιακού Συστήματος πριν από 4,6 δισ. χρόνια.
Οι περισσότεροι βρίσκονται συγκεντρωμένοι στο λεγόμενο νέφος του Όορτ που βρίσκεται στο όριο του Ηλιακού Συστήματος σε απόσταση ενός έτους φωτός.
Περιστασιακά, μπορεί να βρεθούν σε τροχιές που περνούν σε μικρή απόσταση από τους πλανήτες και τον Ήλιο.
Ο κομήτης που χάθηκε στον Ήλιο στις 6 Ιουλίου ανήκε πιθανότατα στη οικογένεια κομητών Κρόιτζ (μικροί κομήτες που δημιουργήθηκαν από τη διάσπαση ενός μεγάλου, μητρικού κομήτη πριν από μερικούς αιώνες).

 ΠΗΓΗ Newsroom ΔΟΛ
www.pyles.tv