ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Πέμπτη 28 Ιουλίου 2011

Το καρπούζι απαντά σε αναφορές από το 2500 π.Χ.

Οι αρχαίοι Αιγύπτιοι το κατανάλωναν ως φρούτο και το μετέφεραν μαζί τους ως αποθήκη νερού, μιας και το 90% του καρπουζιού αποτελείται από νερό. Τον 10ο αι. μ.Χ. καλλιεργείται στην Κίνα και τον 13ο αι. εμφανίζεται στην Ευρώπη. Η λέξη «καρπούζι» προέρχεται από την αντίστοιχη τουρκική «karpuz», η οποία ανάγεται στην περσική xarbuz(a). Στη, δε, Κύπρο, δανείζεται την αραβική ονομασία «πατίχα». Η ελληνική λέξη είναι «υδροπέπων»...

Πλούσιο σε βιταμίνες Α, Β6, C, λυκοπένιο, κάλιο και φυτικές ίνες, έχει αντιοξειδωτικές ιδιότητες που συμβάλλουν στην προστασία από διάφορους τύπους καρκίνου, αλλά θέλει λελογισμένη κατανάλωση, λόγω της περιεκτικότητας φυσικής ζάχαρης. Ισως γι' αυτό οι περισσότεροι προτιμούμε το εσωτερικό του μέρος, τη λεγόμενη «καρδιά». Η καρδιά είναι πιο γλυκιά, γιατί το καρπούζι ωριμάζει από μέσα προς τα έξω. Κι όσο περίεργο κι αν ακούγεται, αυτό μπορεί να βοηθήσει στην αναπαραγωγή του. Οταν ένα ζώο σπάσει τη φλούδα για να γευτεί τον καρπό, τρώγοντας ανακαλύπτει ότι όσο πιο μέσα «σκάβει» τόσο πιο γλυκό είναι... Ομως, κατά τη διαδικασία αυτή, θα φάει και μπόλικα κουκούτσια. Κάποια από αυτά θα τα μασήσει και θα αχρηστευτούν. Κάποια άλλα όμως θα κατέβουν αμάσητα στο στομάχι και στη συνέχεια θα αποβληθούν με τα κόπρανα δημιουργώντας τις προϋποθέσεις για να φυτρώσουν καινούριες καρπουζιές. Αν η πρώτη στρώση ήταν πιο γλυκιά, τότε το ζώο θα έτρωγε το γύρω γύρω και το υπόλοιπο θα το παρατούσε.
ΠΗΓΗ www.enet.gr