ΕΝΑ ΤΑΞΙΔΙ ΣΤΙΣ ΤΕΛΕΥΤΑΙΕΣ ΕΠΙΣΤΗΜΟΝΙΚΕΣ ΕΞΕΛΙΞΕΙΣ ΚΑΙ ΣΤΙΣ ΕΦΑΡΜΟΓΕΣ ΤΟΥΣ

¨...Η θέση και η ταχύτητα ενός μικροσκοπικού σωματιδίου δεν μπορεί να είναι ταυτόχρονα γνωστές με απόλυτη ακρίβεια....Όμως το πραγματικό περιεχόμενο της αρχής της αβεβαιότητας αναδεικνύεται αν την εφαρμόσουμε σε ένα σωματίδιο παγιδευμένο σε μια μικροσκοπική περιοχή, οπότε η θέση του είναι γνωστή με περιθώριο λάθους, δηλαδή απροσδιοριστία, όση και η διάσταση της φυλακής του. Εφόσον η απροσδιοριστία στη θέση του θα είναι πολύ μικρή, η απροσδιοριστία στην ταχύτητά του θα είναι πολύ μεγάλη, οπότε και η ταχύτητά του η ίδια θα είναι μεγάλη κατά μέσο όρο. Οδηγούμαστε έτσι στο εξής εντυπωσιακό- και πολύ βαθύ - συμπέρασμα: όσο πιο μικροσκοπική είναι η φυλακή στην οποία είναι κλεισμένο ένα σωματίδιο, τόσο μεγαλύτερη είναι η ταχύτητά του κατά μέσο όρο, άρα τόσο μεγαλύτερη και η κινητική ενέργεια που υποχρεούται να έχει... Η πιο μικροσκοπική φυλακή που υπάρχει στη φύση είναι ο ατομικός πυρήνας. Τι περιμένουμε λοιπόν να κάνουν οι έγκλειστοί του, δηλαδή τα πρωτόνια και τα νετρόνια που βρίσκονται στο εσωτερικό του; Σύμφωνα με τα παραπάνω, θα έχουν τεράστιες κινητικές ενέργειες ακριβώς επειδή είναι παγιδευμένα σε μια τόσο μικροσκοπική περιοχή. Ο πυρήνας είναι γίγαντας ενέργειας ακριβώς επειδή είναι νάνος μεγέθους...¨
¨ Το φάντασμα της όπερας¨, Στέφανος Τραχανάς, καθηγητής Φυσικού Τμήματος Παν. Κρήτης
Αφιέρωμα στην αρχή της απροσδιοριστίας ή αρχή της αβεβαιότητας του Heisenberg η οποία ανακαλύφθηκε το 1927 και ...κρύβεται πίσω από όλες τις βασικές φυσικές προυποθέσεις που επιτρέπουν στο σύμπαν να φτάσει έως την αυτογνωσία!

Τρίτη 12 Ιουλίου 2011

Έρχονται τα gadgets από γραφένιο

 Η τεχνολογία γραφενίου έρχεται όλο και πιο κοντά στην καθημερινή ζωή. 
Παράχθηκε για πρώτη φορά το 2004 και έφερε μαζί του την υπόσχεση για επανάσταση στον κόσμο των ηλεκτρονικών: πρόκειται για το γραφένιο, υπεραγώγιμο άνθρακα σε «φύλλα» πάχους ενός ατόμου.
Ωστόσο...
μέχρι πρότινος, ανήκε μάλλον στο χώρο της επιστήμης παρά της τεχνολογίας, με περιορισμένες τεχνικές παραγωγής και μόνο θεωρητικές εφαρμογές. Αυτό φαίνεται να αλλάζει, καθώς νέα επιστημονικά επιτεύγματα φαίνονται ικανά να το «βγάλουν» από το εργαστήριο και να το φέρουν σε πραγματικές, καθημερινές συσκευές.
Ερευνητές του Northern Illinois University (NIU) ανέπτυξαν μία πρωτοποριακή μέθοδο παραγωγής γραφενίου: την καύση μαγνησίου σε ξηρό πάγο- πρόκειται για μία απλή, γρήγορη και πιο «πράσινη» μέθοδο, σε σχέση με την υπάρχουσα, η οποία προϋποθέτει τη χρήση χημικών σε πολύ υψηλές θερμοκρασίες. Τα αποτελέσματα της δουλειάς τους δημοσιεύτηκαν στο Journal of Materials Chemistry. Η ομάδα του NIU κατάφερε να παράξει γραφένιο «πολλαπλών φύλλων», πάχους μερικών ατόμων.
Η δεύτερη εφαρμογή υπόσχεται συναρπαστικές νέες τεχνολογικές εφαρμογές. Οι αγώγιμες ιδιότητές του είναι γνωστές, και εδώ και καιρό πολλοί σχεδιαστές chip οραματίζονταν την κατασκευή επεξεργαστών βασισμένων στο γραφένιο. Η ΙΒΜ το 2010 κατασκεύασε έναν ημιαγωγό (τρανζίστορ) από γραφένιο- και πρόσφατα η εταιρεία ανακοίνωσε ότι έχει πάει ακόμα παραπέρα, ενσωματώνοντάς τον σε κύκλωμα μείκτη ευρυζωνικών συχνοτήτων (broadband frequency mixer), που αποτελεί βασικό στοιχείο τηλεοράσεων, τηλεφώνων και ραδιοφώνων.
Η ΙΒΜ θεωρεί την έρευνά της ως κομβικό σημείο για το μέλλον των ασύρματων συσκευών. «Η δουλειά μας αποδεικνύει ότι το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί σαν τεχνολογία πρακτικής χρήσης, δεν αποτελεί άλλο ένα 'μοναδικό στοιχείο'» είπε ο Δρ. Γιου Μινγκ Λιν, ένας εκ των επιστημόνων που εργάζονται για τους σκοπούς της έρευνας, τα αποτελέσματα της οποίας δημοσιεύτηκαν στο Science. Σύμφωνα με τα μέλη της ομάδας, το κύκλωμα μπορεί να λειτουργήσει σε υψηλές συχνότητες που φτάνουν ως τα 10GHz, και σε θερμοκρασίες μέχρι και 127 βαθμών Κελσίου.
Η δουλειά της ΙΒΜ εξέπληξε πολλούς: «Ποτέ δεν περίμενα ότι θα προοδεύαμε τόσο πολύ, τόσο γρήγορα» είπε ο Δρ. Κονσταντίν Νοβοσέλφ του πανεπιστημίου του Μάντσεστερ, ο οποίος μαζί με τον Δρα Αντρέ Γκάιμ ανακάλυψε το υπεραγώγιμο, εξαιρετικά ανθεκτικό και διάφανο υλικό το 2004. Οι δύο ρωσικής καταγωγής επιστήμονες απομόνωσαν γραφένιο πειραματιζόμενοι με κολλητική ταινία και γραφίτη, κερδίζοντας βραβείο Νόμπελ.
Κολοσσοί του χώρου της τεχνολογίας, αλλά και μικρά εργαστήρια, αναμένουν με αγωνία το μέλλον του γραφενίου, το οποίο υπόσχεται μικρότερες, γρηγορότερες, θερμικά σταθερότερες και γενικά ισχυρότερες ηλεκτρονικές συσκευές. Η Samsung έχει κάνει μεγάλες επενδύσεις στην έρευνα πάνω στο γραφένιο και η Nokia έχει ανακοινώσει τα σχέδιά της για «εξερεύνηση» των προοπτικών του γραφενίου.
Η Άντρεα Φεράρι, του πανεπιστημίου του Κέμπριτζ, αναφέρει ότι μία οθόνη γραφενίου, εκτός της ευκαμψίας και της ανθεκτικότητάς της, θα μπορούσε να δώσει στον χρήστη την αίσθηση εξαιρετικής αλληλεπίδρασης βάσει αίσθησης. «Πήγαμε από τα κουμπιά στις touch screens, το επόμενο βήμα θα είναι να ενσωματώσουμε την αίσθηση» αναφέρει σχετικά. «Το τηλέφωνό σας θα μπορεί να 'νιώσει' ότι το αγγίζετε, να 'αισθανθεί' το γύρω περιβάλλον- δεν θα χρειάζεται να πιέσετε κάποιο κουμπί για να το ανοίξετε ή να το κλείσετε, θα μπορεί να αντιληφθεί εάν το χρησιμοποιείτε ή όχι». Επίσης, κατά την Φεράρι, κάποια στιγμή ενδεχομένως να μη χρειάζεται να μεταφέρουμε μαζί μας συσκευές GPS- μαζί με άλλες αντίστοιχα gadgets θα είναι «ραμμένες» στα ρούχα μας.
Πέραν των ηλεκτρονικών συσκευών, το γραφένιο μπορεί να χρησιμοποιηθεί και σε συνθετικά υλικά, βιολογικές/ ιατρικές και οπτικές εφαρμογές.
www.kathimerini.gr με πληροφορίες από BBC